Antena 3 CNN Coronavirus Certificatul verde şi formularul de localizare PLF, în vigoare. La ce ne mai ajută actele

Certificatul verde şi formularul de localizare PLF, în vigoare. La ce ne mai ajută actele

Milena Niță
3 minute de citit Publicat la 14:18 09 Mar 2022 Modificat la 15:32 09 Mar 2022

Formularul PLF rămâne în vigoare pentru cei care intră în România până când va veni ordonanţa de abrogare a actului.

Astfel, persoanele care intră în țară fără certificat verde sau testare nu mai intră în caractină, însă completarea PFL este încă obligatorie.

"În privința certificatului verde și a altor condiții de intrare în țară care erau utilizate în contextul pandemiei de COVID-19, în urma hotărârii CNSU de ieri (marți - n.r.), care ridica starea de carantină, pentru persoanele care nu prezentau certificatul verde sau teste negative la intrarea în țară, ca o consecință a acestei hotărâri, nicio persoană care va pătrunde pe teritoriul României fără să aibă certificat verde sau un astfel de test nu va avea nevoie de carantină. 

Ca atare, rămâne util ca document pe care cetăţenii români îl pot utiliza călătorind în alte ţări care au menţinut această formulă", a explicat miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Bâlbâială guvernamentală: Ce acte sunt necesare după sfârşitul stării de alertă

"Necesitatea certificatului verde rămâne aşadar un document util, dar nu necesar pentru a intra în România fără să intri in carantină", a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

El afirmă că valabilitatea certificatelor verzi eliberate de autoritățile române până în prezent rămâne până la finalul acestui an.

"În privința formularului de localizare a pasagerului, până când nu va fi abrogată Ordonanța de urgență a guvernului 129/2021, acesta va rămâne necesar. 

Deci pentru cei care intră în România va trebui să fie completat. Introducerea PFL în România a apărut ca urmare a unui context european în care tot mai multe state europene l-au introdus pentru a putea veni în sprijinul celor care erau afectați sau în risc de a fi contaminați și, în acest moment, din câte am fost informat, există demersuri de a renunța și România la un astfel de document. 

Până când însă nu se va întâmpla acest lucru, facem un apel în continuare la cetățenii români să continue să își proceseze, să-și completeze aceste formulare", conchide Cărbunaru.

Clarificarea de la Guvern vine după ce, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spunea că certificatul verde nu va mai fi necesar.

Formularul digital de intrare în România (PLF) încă va fi folosit, şi după încetarea stării de alertă. Documentul poate fi completat electronic în aplicația https://plf.gov.ro.

Miercuri, 9 martie, este prima zi fără stare de alertă în România, după doi ani de pandemie. De astăzi sunt ridicate toate restricțiile - purtarea măștii, inclusiv în spațiile închise, certificatul verde COVID pentru acces la mall, în instituții sau la restaurant.

România s-a aflat în stare de alertă sanitară aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până în 8 martie 2022, timp în care s-a confruntat cu cinci valuri ale pandemiei de COVID-19. De astăzi putem răsufla mai uşuraţi, la propriu şi la figurat. 

Guvern: "România este o țară sigură"

Cât priveşte siguranţa la noi în ţară, România este o țară sigură, în care cetățenii ei și alți cetățeni pot alege să se adăpostească aici, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

"Aliații noștri din cadrul NATO sunt alături de noi. Am văzut acest lucru inclusiv zilele trecute, atunci când președintele României, prim-ministrul au vizitat, alături de ministrul Apărării din Franța, baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, alături de sutele de militari din Alianţa Nord-Atlantică veniți să contribuie prin prezența lor la certitudinea oferită de garanția de securitate pe care orice stat membru NATO o are. 

Așadar, România este o țară sigură, este o țară în care cetățenii săi ori alți cetățeni care aleg - cum este cazul celor ucraineni - să se adăpostească în această perioadă dificilă poate să ofere garanții de siguranță atât pentru oameni, cât și pentru mediul de afaceri și pentru tot ecosistemul economic", afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit acestuia, Guvernul face eforturi de a crește într-un ritm cât mai intens și cât mai sustenabil capacitatea României de a câștiga independența energetică, "România numărându-se printre statele europene care are aceste resurse și, prin mobilizarea lor, să atingem într-un timp cât mai scurt acest nivel de independență energetică".

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole