Antena 3 CNN Actualitate Certificatele de vaccinare, pe masa liderilor UE! Problema uriașă a celor rămași în ultima etapă de imunizare

Certificatele de vaccinare, pe masa liderilor UE! Problema uriașă a celor rămași în ultima etapă de imunizare

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 20:54 24 Feb 2021 Modificat la 21:07 24 Feb 2021

Decizia de principiu se va lua joi, sub presiunea lobby-ului făcute de țările puternic dependente de turism, care sunt "disperate" să salveze sezonul turistic de vară, relatează Reuters, citată de Agerpres.

În condiţiile în care campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 încep să capete ritm, unele guverne, precum cele din Grecia şi Spania, fac presiuni de adoptare rapidă a unui certificat valabil la nivelul întregii UE pentru cei deja injectați, document pe baza căruia oamenii să poată călători.

Sunt multe necunoscute legate de acest certificat: discuțiile la vârful Uniunii vor trebui să lămurească dacă certificatul va fi în format digital sau pe hârtie, dacă va trebui să fie acceptat la nivel global sau doar continental şi în ce stadiu al vaccinării - care, în general, presupune doi paşi - ar trebui emis.

"Facem apel ca munca să continue asupra unei abordări comune a certificatelor de vaccinare", se menţionează într-un draft de concluzii al summitului UE prin videoconferinţă consultat de Reuters.

Cei rămași în ultima etapă de vaccinare, care nu primesc certificat, ar putea contesta în instanță restrângerea mobilității

Documentul citat de agenția internațională de presă nu menționează un calendar concret de implementare.

În efortul de a impune acest certificat de vaccinare, UE lucrează împreună cu Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA), Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), mai spune sursa citată.

Dar călătoria în baza unor certificate ridică şi unele probleme legale: aceia care au rămas în ultima etapă de vaccinare ar putea afirma că libertatea lor de mişcare a fost restricţionată nejustificat de listele de aşteptare de luni de zile.

De asemenea, oficialii UE atrag atenţia asupra faptului că OMS şi agenţiile UE nu au stabilit dacă oamenii care s-au vaccinat cu două doze mai pot transmite coronavirusul şi infecta alte persoane.

Nu este clar ce se întâmplă cu cei care s-au vindecat de COVID și nu s-au vaccinat

Altfel spus, însăși baza medicală a existenței certificatului de vaccinare este sub semnul întrebării.

Nu este clar nici dacă oamenii mai pot transmite virusul, odată ce s-au vindecat de COVID-19.

În plus, incertitudinea planează și asupra duratei imunității dobândite natural.

Evident, emitenții certificatelor de vaccinare vor trebui să decidă ce statut vor avea acești foști pacienți, nevaccinați.

"Sunt încă multe lucruri pe care nu le ştim. Avem nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la o linie comună", a declarat un oficial de rang înalt dintr-un stat UE, potrivit Reuters.

Unele state europene ar putea introduce unilateral măsuri de interdicție a celor nevaccinați

Timpul este însă scurt pentru ţările din sud, unde sectorul ospitalităţii are nevoie să ştie cum să se pregătească în următoarele luni.

În pofida poziţiei oficiale că toate guvernele UE vor să rezolve problema împreună, unele țări ar putea decide să se mişte mai repede în mod individual.

În februarie, Grecia şi Israelul au semnat un acord pentru a relaxa restricţiile de călătorie pe teritoriul elen pentru cetățenii statului evreu care fac dovada că s-au vaccinat împotriva COVID-19.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole