Antena 3 CNN Externe Nivel anormal de radiații la Cernobîl

Nivel anormal de radiații la Cernobîl

Adrian Iclozan
1 minut de citit Publicat la 15:47 26 Apr 2022 Modificat la 15:55 26 Apr 2022

Rafael Grossi, șeful Agenției atomice a Națiunilor Unite, a adăugat că ocuparea zonei centralei, de către ruși, pe parcursul câtorva săptămâni, s-a dovedit "foarte periculoasă".

"Au fost unele momente în care nivelurile au crescut, din cauza deplasării echipamentelor grele aduse aici și apoi mutate de forțele ruse când au plecat. Monitorizăm situația zi de zi (...) Situația a fost complet anormală și foarte, foarte periculoasă”, a spus Grossi.

Trupele ruse au capturat fosta centrală nucleară încă din 24 februarie, prima zi a invaziei Ucrainei, și au rămas acolo câteva săptămâni.

Presa internațională a consemnat la momentul respectiv faptul că militarii Moscovei ar fi săpat șanțuri în zona contaminată radioactiv, cunoscută drept  "Pădurea roșie".

AIEA a trimis, marți, o echipa de experți în siguranță nucleară la Cernobîl pentru a livra echipamente, pentru a evalua nivelurile de radiații și pentru a ajuta la restabilirea sistemelor de protecție și monitorizare.

Cernobîl este locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie, produs în data de 26 aprilie 1986.

Acolo se află o importantă facilitate de depozitare a deșeurilor radioactive.

Ce s-a întâmplat în urmă cu 36 de ani la Cernobîl

În dimineața zilei de 26 aprilie 1986, clădirea reactorului nr. 4 de la Cernobîl a fost distrusă de o serie de explozii, care au urmat topirii miezului reactorului.

A fost eliberată în atmosferă o cantitate uriașă de material radioactiv iar radiațiile nucleare generate de accident au fost estimate la de peste 100 de ori cele produse în atacurile cu bombe atomice de la Hiroșima și Nagasaki.

Explozia a survenit în urma unui test de siguranță, care a făcut ca reactorul a devenit instabil. Atât erorile umane cât și erorile de proiectare a reactorului au facilitat deznodământul catastrofal.

Clasificat drept accident de gravitate maximă - nivelul 7 pe scala internațională a evenimentelor nucleare - dezastrul de la Cernobîl s-a soldat cu 31 de morți în primă instanță, conform statisticilor oficiale.

Două victime au murit imediat, iar celelalte 29, pe parcursul următoarelor trei luni.

Estimări la nivelul anului 2005 indicau între 4.000 de morți - conform agențiilor ONU, și 90.000 de morți - conform organizației Greenpeace, ca urmare a expunerii la radiații.

Celelalte trei reactoare rămase funcționale la Cernobîl au fost oprite până în anul 2000.

Deși nu mai este funcțională, centrala de la Cernobîl dispune în continuare de numeroși operatori pentru procesul de dezafectare și gestionare a deșeurilor radioactive.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole