Antena 3 CNN Economic Cerealele româneşti, vândute de fermieri direct la procesatorul final: "Sunt mult mai calitative faţă de cerealele provenite din Ucraina"

Cerealele româneşti, vândute de fermieri direct la procesatorul final: "Sunt mult mai calitative faţă de cerealele provenite din Ucraina"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:13 19 Mai 2023 Modificat la 13:18 19 Mai 2023

Reprezentanții celei mai mari fabrici de nutrețuri din România au eliminat distribuitorii și au început să încheie contracte direct cu fermierii români. Preiau cerealele de pe câmp cu mașinile lor și plătesc cu 10 euro mai mult la tonă, comparativ cu prețul traderilor, urmând să le stocheze în una dintre cele mai moderne baze de depozitare cereale din sudul României. Fermierii spun că pentru ei au fost eliminate multe probleme logistice și de depozitare.

"Pentru că cerealele produse de români sunt mult mai calitative faţă de cerealele provenite din afara Uniunii Europene, mă refer aici la cerealele provenite din Ucraina, unde calitatea acestora este net inferioară cerealelor produse de fermierii români", spune Marius Bărbulescu, director linie agricolă.

Citeşte şi: Petre Daea, despre scandalul roşiilor tratate, la Buzău: "Avem o Hotărâre de Guvern extrem de bine pusă la punct"

Înainte de contractele cu fermierii, Fabrica de Nutrețuri Combinate din Băbeni, Vâlcea, a investit într-o baza modernă de depozitare care are o capacitate de 80 de mii de tone şi o capacitate de preluare de 300 to/h. Este una dintre ele mai mari și moderne baze de depozitare cereale din sudul României.

"Nu se poate spune că nu am avut ce să fac cu ceam cultivat, dar oricum a fost foarte greu. Au fost preţurile foarte mici, iar în privinţa asta pot să spun că vânzând către Carmistin şi la Băbeni, chiar a fost o salvare", a precizat fermierul Alin Ancuţa.

Grâul, porumbul, orzul, mazărea sunt luate direct din câmp de la fermieri și aduse pentru a fi depozitate la baza din Băbeni, urmând să fie procesate în vederea obținerii de nutrețuri combinate. Anual sunt procesate peste 200.000 de tone de cereale preluate direct de la fermierii români.

Reprezentantți fabricii spun că cerealele produse de fermierii români sunt mult mai calitative față de cerealele provenite din Ucraina, unde calitatea acestora este net inferioară cerealelor produse de fermierii români.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole