Proiectul, coordonat de Universitatea Federico II din Napoli, la care participă și Cnr și universitățile din Roma Tor Vergata, își propune să creeze sisteme bioregenerative pentru producerea de alimente proaspete cu un conținut ridicat de fitonutrienți, care să susțină viața astronauților aflaţi în misiuni de lungă durată.
Scopul cercetării MICROx2 este deci acela de a perfecționa, direct în condiții de misiune, un sistem de producție capabil să garanteze echipajului o alimentație echilibrată din punct de vedere al calității și siguranței nutriționale și alimentare, și în același timp util pentru combaterea efectelor negative care apar din cauza gravitaţiei modificate şi a razelor cosmice, relatează Corriere della Sera.
Se va folosi un recipient de înaltă tehnologie pentru cultivarea micro-legumelor, cum ar fi ridichea și varza, în spațiu. Inovația este prezentată cu ocazia celei de-a 4-a Zile Naționale a Spațiului, pe 16 decembrie, și a fost creată la Centrul de Cercetare Enea Casaccia ca parte a proiectului MICROx2 finanțat de Agenția Spațială Italiană.
Pentru această centrală, Enea a dezvoltat sisteme de irigare și iluminare cu LED, controlate printr-un sistem inteligent de diagnosticare nedistructivă și monitorizare în timp real a sănătății și creșterii plantelor și a parametrilor de mediu, precum umiditatea, temperatura și concentrația de CO2 .
"Continuarea cercetărilor privind cultivarea hranei proaspete pentru spațiu este esențială atât pentru îmbunătățirea calității vieții astronauților, cât și pentru a contribui la sustenabilitatea misiunilor, reducând dependența de aprovizionarea constantă de pe Pământ", explică Luca Nardi, cercetător Enea la Laboratorul Agricultură. 4.0. Acesta a mai adăugat: "Setul de tehnologii dezvoltate ne va permite să maximizăm utilizarea apei, îngrășămintelor și energiei, care sunt limitate în spațiu, optimizând în același timp randamentele de producție, calitatea și siguranța alimentelor, pentru a face față provocărilor legate de permanența prelungită în spațiul și pregătiți omenirea pentru viitoare explorări dincolo de orbita joasă a Pământului".
Personalul care lucrează la Laboratorul ENEA Agricultură 4.0 activează de peste 10 ani în dezvoltarea metodologiilor de cultivare "fără sol" (hidroponică și aeroponică) pentru agricultura verticală, valorificarea culturilor protejate de ultimă generație și tehnologii inovatoare pentru agrospațiu pentru a susține viața în medii extreme.