Antena 3 CNN Life Știinţă O echipă de cercetători, printre care și o româncă, a descoperit o nouă structură din corpul uman. Ar avea un rol în răspândirea cancerului

O echipă de cercetători, printre care și o româncă, a descoperit o nouă structură din corpul uman. Ar avea un rol în răspândirea cancerului

O echipă de cercetători, printre care și o româncă, a descoperit recent în celulele umane o structură necunoscută anterior.

de Georgiana Adam    |   

Denumită neoficial organitul ”Frodosom”, această structură fără membrană poate juca un rol în răspândirea metastazelor osoase sau a cancerului din alte părți ale corpului către oase, potrivit unui nou studiu.

Această nouă structură din corpul uman joacă probabil un rol important, dar încă necunoscut, în funcționarea celulelor, spun oamenii de știință.

”Acest organit este diferit față de oricare altul cunoscut până acum”, a declarat pentru livescience.com Yibin Kang, profesor de biologie moleculară de la Universitatea Princeton din New Jersey, co-autor al studiului.

Kang și echipa sa au descoperit accidental această nouă structură în timp ce studiau o genă numită DACT1, legată de dezvoltarea osoasă timpurie și apariția cancerului.

Structura nouă joacă probabil un rol important - dar încă necunoscut - în funcționarea celulelor

Cercetătorii au descoperit frodosomi în celulele de cancer de sân și de cancer de prostată care s-au metastazat până la os, dar aceste organite apar și în celulele umane sănătoase, inclusiv celulele pulmonare.

Oamenii de știință au descoperit accidental această nouă structură 

Este prea devreme pentru a spune dacă structura va ajuta în dezvoltarea unor noi tratamente pentru metastaze, dar descoperirea este un ”fenomen nou, interesant”, a spus Kang.

Studiul a fost publicat luna aceasta, în revista Nature Cell Biology.

Românca Ileana Cristea face parte din echipa de la Princeton

Din echipa de cercetători face parte și o româncă. Ileana M. Cristea.

Românca Ileana M. Cristea lucrează la Universitatea Princeton, o universitate particulară de cercetare din SUA.

Descoperirea creează o nouă țintă pentru medicamentele împotriva cancerului!

Descoperirea este rezultatul colaborării între cercetători din laboratoarele a trei profesori de la Princeton: Yibin Kang, profesor de biologie moleculară, Ileana Cristea, profesor de biologie moleculară și expert de top în spectroscopia de masă a țesuturilor vii și Clifford P. Brangwynne, profesor de inginerie chimică și biologică.

Ileana Cristea este biochimist

”Ileana este biochimist, Cliff este biofizician și inginer, iar eu sunt biolog al cancerului – biolog al celulelor”, a spus Kang. ”Princeton este doar un loc minunat pentru ca oamenii să se conecteze și să colaboreze. Avem un campus foarte mic. Toate departamentele științifice sunt chiar unul lângă celălalt.

Laboratorul Ilenei este de fapt la același etaj cu al lui Lewis Thomas și cu al meu!”, a spus cercetătorul pentru sciencedaily.com.
 

Subiecte în articol: cercetatori structura Ileana Cristea
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion