Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cercetătorii au descoperit cea mai mare bacterie din lume! "Este ca şi cum am găsi un om de mărimea muntelui Everest"

Cercetătorii au descoperit cea mai mare bacterie din lume! "Este ca şi cum am găsi un om de mărimea muntelui Everest"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 11:44 24 Iun 2022 Modificat la 11:48 24 Iun 2022

A fost descoperită o nouă bacterie, de mărimea unei gene de om.

Spre deosebire de restul bacteriilor care pot fi observate doar cu ajutorul unui microscop, noua descoperire a cercetătorilor poate fi văzută cu ochiul liber.

Are în medie aproape 1 centrimetru lungime, dar poate ajunge chiar şi la 2 centimetri.

Comparaţia făcută de unul dintre cercetători: "Este ca şi cum am găsi un om de mărimea muntelui Everest"

Thiomargarita magnifica, o referință la dimensiunea sa excepțională -- are o lungime medie a celulei mai mare de 9.000 de micrometri, adică aproape 1 centimetru în lungime. Celulele majorității speciilor bacteriene au o lungime de aproximativ 2 micrometri, deși cele mai mari pot ajunge la 750 de micrometri, scriu jurnaliştii de la dcnews.ro

Bacteria a fost găsită în Guadelupa, în Antilele Mici, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science.

T. magnifica poate crește până la 2 centimetri lungime, potrivit coautorului studiului Jean-Marie Volland, biolog marin și om de știință la Laboratorul de Cercetare în Sisteme Complexe din California și afiliat la Institutul Comun al Genomului al Departamentului Energiei din SUA.

”Pentru a înțelege cât de gigantic este pentru o bacterie, ar fi ca și cum am descoperi un om la fel de înalt precum Muntele Everest”, a declarat el pentru CNN.

Thiomargarita magnifica are o suprafaţă ”în special curată”

Mai mult de 625.000 de bacterii E. coli ar putea încăpea pe suprafața unui singur T. magnifica. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunii sale, bacteria are o suprafață ”în special curată”, lipsită de bacteriile care trăiesc pe suprafața plantelor și animalelor vii, potrivit studiului.

Spre deosebire de majoritatea bacteriilor, care au material genetic care plutește liber în interiorul unei singure celule, o celulă T. magnifica își are ADN-ul conținut în pungi mici care au o membrană, numită pepini. A fost sugerat că fiind mult mai mare decât o bacterie medie, o celulă T. magnifica ar putea să acceseze atât oxigenul, cât și sulful din mediul lor în același timp, potrivit lui Volland.

De asemenea, este posibil ca mărimea celulelor T. magnifica în comparație cu ceilalți microbi din populația bacteriană să însemne că aceasta nu trebuie să-și facă griji că ar putea fi mâncată de prădători.

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole