Antena 3 CNN Life Știinţă A fost descoperită o modalitate nouă de a îngheţa lucruri! Ce beneficiu aduce mediului înconjurător

A fost descoperită o modalitate nouă de a îngheţa lucruri! Ce beneficiu aduce mediului înconjurător

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:12 09 Ian 2023 Modificat la 10:12 09 Ian 2023

Sistemele de refrigerare clasice funcţionează pe baza unor gaze care se răcesc, fiind un proces care are efecte negative asupra mediului înconjurător.

Cercetătorii de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley și de la Universitatea Berkeley din California au descoperit o metodă eficientă, care se bazează pe modul în care energia este stocată sau eliberată atunci când un material își schimbă faza.

Acest fenomen poate fi observat, de exemplu, atunci când un bloc de gheaţă se transformă, sub influenţa căldurii, în apă.

De asemenea, în timpul acestui proces, s-a descoperit că topirea absoarbe căldura din jur, răcind-o eficient.

O modalitate care forţează gheaţa să se topească, în lipsa unei temperaturi ridicate, este adăugarea câtorva particule încărcate sau ioni.

Astfel, în timpul iernii, sarea este aplicată pe carosabil, rolul său fiind acela de a împiedica formarea gheţii.

"Nimeni nu a dezvoltat cu succes o soluție alternativă"

În plus, ciclul ionocaloric folosește și sare pentru a schimba faza unui fluid și pentru a răci împrejurimile acestuia.

"Nimeni nu a dezvoltat cu succes o soluție alternativă care să răcească lucrurile, să funcționeze eficient, să fie sigură și să nu dăuneze mediului. Credem că ciclul ionocaloric are potențialul de a îndeplini toate aceste obiective dacă este realizat în mod corespunzător”, a spus inginerul mecanic Drew Lilley, de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley din California, potrivit Science Alert.

Cercetătorii  au descoperit că teoria ciclului ionocaloric ar putea conduce la îmbunătăţirea agenților frigorifici pe care îi utilizăm în prezent.

Mai mult, oamenii de ştiinţă au realizat numeroase experimente, în timpul cărora au folosit sare cu iod și sodiu, pe care au utilizat-o pentru topirea carbonatului de etilenă.

"Există trei lucruri pe care încercăm să le echilibrăm: GWP-ul agentului frigorific, eficiența energetică și costul echipamentului în sine. De la prima încercare, datele noastre par foarte promițătoare în toate aceste trei aspecte.”, spune inginerul mecanic Ravi Prasher, de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley.

Răcirea ionocalorică se dovedeşte a fi un pas important pentru reducerea consumului de gaze care au un GWP ridicat, cum ar fi diferite hidrofluorocarburi (HFC), existând deja foarte multe ţări care s-au angajat să scadă, în următorii 25 de ani, producţia de HFC cu cel puțin 80%.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole