Liviu Harbuz, director general Vitalitas Senior Center, a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN, despre asistenţa şi îngrijirea persoanelor vârstnice în cadrul celui mai mare centru pentru seniori din România.
"Aş putea spune că este cel mai mare centru din România, centru cu acest obiectiv de activitate, pentru că noi nu suntem doar un centru pentru îngrijire a persoanelor vârstnice. Suntem un centru de excelență. De ce suntem un centru de excelență?! Ei bine, pentru că oferim servicii de calitate. Avem un personal specializat, un sistem de formare profesională continuă pentru cei care lucrează aici.
Deci, suntem până la urmă un centru de excelență pentru asistența și îngrijirea persoanelor vârstnice, dar nu numai. Ne ocupăm și de persoanele sub vârsta de 65 de ani, care prezintă afecțiuni neuromotorii sau neurocognitive.
Avem două categorii de rezidenţi. Cei peste 65 de ani și cei până în 65 de ani care sunt definiți ca persoane dependente, care prezintă patologii neurocognitive sau neuromotorii și care vin aici pentru recuperare, în mod special pentru recuperare fizică în centrul nostru de kinetoterapie.
Un lucru foarte important este conceptul nostep pe care această clinică îl are. Adică vârstnicilor le este foarte ușor să meargă oriunde. Este cred că este singurul centru din România care are acest sistem, care presupune un acces sigur și foarte facil pentru toți rezidenții. Cu ajutorul scaunelor rulante, ei pot ajunge oriunde.
În momentul de față avem 238 de camere cu câte 2 paturi. Avem şi regim single, dar şi regim cameră cu două paturi. Şi, bineînţeles, cele şase apartamente în care pot locui familiile. Avem solicitări în acest sens. Sunt familii care vin aici şi îşi doresc un astfel de apartament. Foarte mulți sunt singuri acasă, motiv pentru care îi îndemni pe toți aparținătorii lor, pe copii, pe nepoți să-i aducă din timp, înainte de a fi afectați de această singuritate.
Avem şi un restaurant cu 150 de locuri foarte elegant. Avem și câteva evenimente de sărbători, motiv pentru care foarte mulți aparținători au ales să vină să petreacă sărbătorile împreună cu rezidenții.
Tot în ceea ce priveşte socializarea, avem şi o zonă de cafenea, dar şi un salon. Aici aparţinătorii şi rezidenţii aleg să se coafeze, să se tundă.
În ceea ce priveşte preţurile, aceste sunt accesibile. Plecăm de la un pachet de 1.100 de euro și, desigur, în funcție de gradul de dependență, în funcție de nevoile fiecăruia, în funcție de costurile care implică aceste nevoi, prețurile pot fi mai mari, dar rămân accesibile.
Un alt lucru important ar fi faptul că acest centru este situat în inima pădurii, astfel că rezidenții se pot plimba, au și un parc la fel de important pentru psihicul lor.
Am ales să construim un parc pe două hectare cu un lac artificial. Am ales să construim acest spaţiu verde tocmai în ideea de a evita factorii toxici din Bucureşti.
Noi ne propunem să le asigurăm un confort permanent rezidenţilor nostri. Asta implică o mâncare de calitate, odihnă de calitate, implică mișcare, foarte multă mișcare.", a mai spus Liviu Harbuz.
Centrul a fost construit de la zero, respectând toate normele internaționale și a fost conceput pentru a diminua riscul de cădere la rezidenții cu probleme locomotorii.