Antena 3 CNN Actualitate Centralele de apartament, interzise! Opt țări europene au început deja procesul aplicării acestei măsuri

Centralele de apartament, interzise! Opt țări europene au început deja procesul aplicării acestei măsuri

Înlocuirea treptată a centralelor de apartament se numără printre principalele obiective ale Uniunii Europene, iar opt state au început deja procesul aplicării acestei măsuri.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

O analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă arată că centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă în Europa.

Cu toate acestea, obiectivele UE, privind decarbonizarea, impun înlocuirea acestor centrale de apartament pe gaz natural cu pompe de căldură, încălzire solară și/sau geotermală sau cu sisteme de termoficare.

"Propunerile REPowerEU încurajează statele membre să elimine treptat centralele pe combustibili fosili din clădiri, să înăsprească cerințele naționale pentru înlocuirea centralelor de apartament și să limiteze, după anul 2029, introducerea pe piață de centrale pe gaze.

De asemenea, REPowerEU încurajează statele membre să introducă interdicții naționale pentru centralele de apartament care utilizează combustibili fosili în clădirile existente și noi.

Citește și: Soluţia ingenioasă găsită de un tânăr pentru a scăpa de facturi: "Mă bate gândul să fac o rată, să-mi cumpăr și să locuiesc în ea"

Deși există astfel de intenții la nivelu UE, nu există încă o legislație a UE care să impună astfel de interdicții”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

În România, centralele termice de apartament sunt prezente într-un număr mare de locuințe, estimările de anul trecut indicând circa 3 milioane de astfel de instalații.

Înlocuirea centralei, o problemă în plus pentru proprietari

Înlocuirea centralei poate reprezenta o problemă serioasă pentru proprietari, deoarece majoritatea nu își permit o astfel de  investiție.

"Dacă mai adăugăm că există multe proprietăți care sunt dotate cu centrale termice care sunt închiriate, situația devine și mai complicată, efectul fiind scumpirea chiriilor, din cauza investiției realizate de proprietar, dar și reducerea spațiului locativ închiriat, ca urmare a refuzului realizării acestor investiții”, a punctat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, potrivit adevarul.ro

Țările care au interzis sau urmează să interzică centralele de apartament

Cu toate acestea, opt țări europene s-au alăturat inițiativei de interzicere a utilizării acestor centrale, astfel:

1. Danemarca – a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale. A stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală

2. Norvegia – a interzis din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

3. Olanda – a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale

4. Franța - a interzis din anul 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere

5. Austria – impune din anul 2024 interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice

6. Germania – impune din anul 2024 obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă. De asemenea, interzice, din anul 2022, montarea de centrale pe gaz și produse petroliere

7. Marea Britanie – interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi

8. Belgia - interzice din anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi

Subiecte în articol: centrala apartament interzisă
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion