Antena 3 CNN Externe Centrala hibridă plutitoare cu care Suedia vrea să revoluţioneze sectorul energiei curate. Poate alimenta 1.000 de case

Centrala hibridă plutitoare cu care Suedia vrea să revoluţioneze sectorul energiei curate. Poate alimenta 1.000 de case

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 19:14 01 Oct 2024 Modificat la 19:14 01 Oct 2024

O firmă suedeză de energie regenerabilă își propune să avanseze generarea de energie curată prin convertorul său inovator de energie hibridă (HEC), care valorifică puterea combinată a energiei din valuri, vânt și soare. Centrala de energie din valuri funcționează asemănător unei pompe de grădină. Pe măsură ce pluta se ridică, apa este pompată și curge cu viteze mari către o turbină Pelton, generând electricitate. Designul utilizează tehnologii dovedite, cu elemente inovatoare, inclusiv un sistem patentat în 20 de țări, scrie Interesting Engineering.

Centrala plutitoare dezvoltata de NoviOcean generează de două ori mai multă energie pe unitatea de suprafață maritimă comparativ cu energia eoliană. Acesta folosește un design hibrid valuri, vânt și panouri solare pentru a reduce costul nivelat al energiei încă de la început.

Firma susține că designul modular al HEC, împreună cu componentele dovedite, îl fac ușor de produs, instalat și întreținut, având un impact redus asupra mediului și un raport mai mare putere-greutate decât centralele eoliene offshore.

„Mașina noastră NoviOcean maximizează energia regenerabilă combinând puterea valurilor, vântului și a soarelui într-o singură soluție, asigurând generarea de energie chiar și atunci când soarele nu strălucește și vântul nu bate. Fiecare unitate poate alimenta peste 1.000 de gospodării pe zi”, a declarat Jan Skjoldhammer, fondatorul și CEO-ul NoviOcean, într-o postare pe rețelele sociale.

[GAL layout="5"]

Compania suedeză caută acum 12 milioane de euro pentru a avansa dispozitivul NoviOcean către producția la scară largă și pentru a crește nivelul de pregătire tehnologică (TRL).

Inovație în energie hibridă

NoviOcean combină energia din valuri, vânt și solar pentru a oferi o soluție de energie regenerabilă hibridă. Toamna trecută, NoviOcean a câștigat competiția germană Startup4Climate pentru centrala sa inovatoare de energie din valuri. Skjoldhammer speră să extindă soluția în colaborare cu fermele eoliene offshore, după ce a acceptat premiul alături de Cemvision, un producător de ciment fără fosile. Juriul a fost impresionat de sinergia dintre energia din valuri, vânt și solar, fiecare completându-se reciproc.

Centrala de energie din valuri NoviOcean seamănă cu o plută dreptunghiulară de 38 de metri lungime. Aceasta plutește pe valuri, având un cilindru plin cu apă dedesubt, conectat la fundul mării printr-o tijă de piston și un cablu. Ancorele mențin centrala în poziție. Deasupra plutei, șase turbine eoliene verticale generează 300 kW, completate de panouri solare care produc între 50 și 80 kW, pentru o putere totală de aproximativ 1 MW. Factorul mediu de capacitate este de aproximativ 40%.

Centrala de energie din valuri funcționează asemănător unei pompe de grădină. Pe măsură ce pluta se ridică, apa este pompată și curge cu viteze mari către o turbină Pelton, generând electricitate. Designul utilizează tehnologii dovedite, cu elemente inovatoare, inclusiv un sistem patentat în 20 de țări.

Energie sustenabilă

Tehnologia de energie din valuri dezvoltată de NoviOcean, în urma mai multor ani de cercetare, a fost testată în bazine cu valuri și în medii reale lângă Stockholm. O versiune mică alimentează locuințele de pe insula Svanholmen, demonstrând că soluția funcționează pe mare.

Pe un kilometru pătrat, 15 centrale de energie din valuri pot genera 15 MW, comparativ cu cei 10 MW ai energiei eoliene offshore. Împreună, ele pot produce 25 MW, împărțind costurile suprafeței marine și ale cablului de transmisie.

Conform companiei, abordarea hibridă oferă o energie mai constantă, deoarece valurile generează energie timp de câteva zile după ce vântul s-a potolit. În plus, centralele de energie din valuri pot fi amplasate mai aproape de țărm, fără a deranja vizual linia de coastă. Următorul pas pentru NoviOcean este lansarea unui proiect pilot la scară completă, căutând parteneriate cu companiile de energie eoliană offshore pentru a construi o centrală hibridă cu turbine de valuri, eoliene și celule solare. Din cauza activității insuficiente a valurilor în apele Suediei, locurile potențiale includ coastele Americii de Nord și de Sud.

Cu toate acestea, Suedia ar putea beneficia în continuare de energia electrică generată în largul coastei Norvegiei, unde valurile și vântul sunt ideale, furnizând energie verde către regiuni precum Östersund și Karlstad.

Potențial uriaș, provocări de finanțare

Firma vede un potențial imens, dar finanțarea rămâne o provocare. NoviOcean a obținut granturi în valoare de 30 de milioane de coroane suedeze de la UE și Suedia, precum și un împrumut verde de la Almi. Recenta victorie la Startup4Climate adaugă un milion de coroane.

Skjoldhammer așteaptă cu nerăbdare finanțări avansate și parteneriate cu o companie de energie eoliană pentru a avansa tehnologia.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole