Antena 3 CNN Life Știinţă Celulele stem, folosite cu succes de cercetători pentru a crește în laborator un model de embrion uman: "Este un fenomen uimitor"

Celulele stem, folosite cu succes de cercetători pentru a crește în laborator un model de embrion uman: "Este un fenomen uimitor"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 23:16 06 Sep 2023 Modificat la 23:16 06 Sep 2023

Echipa de la Institutul Weizmann spune că "modelul de embrion", realizat cu ajutorul celulelor stem, arată ca un embrion real de 14 zile.

Acesta a eliberat chiar şi hormoni care au făcut ca un test de sarcină să devină pozitiv în laborator.

Această cercetare, publicată în revista Nature, este descrisă de echipa israeliană ca fiind primul model embrionar "complet" care imită toate structurile-cheie ce apar în embrionul timpuriu.

Cercetarea embrionară este dificilă din punct de vedere juridic, etic şi tehnic, dar există acum un domeniu în plină creștere care imită dezvoltarea embrionară naturală.

Citește și: Recomandări pentru români, în plin sezon de alergie la ambrozie, de la Societatea Română de Alergologie: Simptome și tratamente

Ambiţia modelelor embrionare este de a oferi o modalitate etică de a înţelege primele momente ale vieţii noastre.

Primele săptămâni după ce un spermatozoid fertilizează un ovul reprezintă o perioadă de schimbări dramatice - de la o colecţie de celule indistincte la ceva care, în cele din urmă, devine recognoscibil la o scanare ca fiind un copil.

Această perioadă crucială este cea în care au loc multe avorturi spontane şi se formează defecte congenitale, dar este foarte puţin înţeleasă.

"Este o cutie neagră - şi nu este un clişeu - cunoştinţele noastre sunt foarte limitate", spune profesorul Jacob Hanna, de la Institutul de Ştiinţe Weizmann.

Materialul de bază

În loc de spermatozoizi şi ovule, materialul de plecare au fost celule stem, reprogramate pentru a dobândi potenţialul de a deveni orice tip de ţesut din organism.

Apoi, s-au folosit substanţe chimice pentru a determina aceste celule stem să devină patru tipuri de celule care se găsesc în primele stadii ale dezvoltării embrionului uman:

  • celulele epiblastului, care devin embrionul propriu-zis (sau fătul)
  • celule trofoblaste, care devin placenta
  • celule hipoblaste, care devin sacul amniotic de susţinere
  • celulele mezodermului extraembrionar

În total, 120 dintre aceste celule au fost amestecate într-un raport precis,  iar apoi, cercetătorii au făcut un pas înapoi şi au privit.

1% din acest amestec a început călătoria de a se asambla spontan într-o structură care seamănă, dar nu este identică cu un embrion uman.

"Acord un mare credit celulelor - trebuie să aduci amestecul potrivit şi să ai mediul potrivit şi, pur şi simplu, acestea pornesc", explică profesorul Hanna. "Este un fenomen uimitor", mărturiseşte el.

Scopul cercetării

Speranţa este că modelele embrionare îi pot ajuta pe oamenii de ştiinţă să explice cum apar diferite tipuri de celule, să asiste la primii paşi în construirea organelor corpului şi să înţeleagă bolile genetice sau ereditare.

 Se vorbeşte chiar despre îmbunătăţirea ratelor de succes ale fertilizării in vitro (FIV), ajutând la înţelegerea motivelor pentru care unii embrioni nu reuşesc să se fixeze.

De asemenea, folosind astfel de modelele se poate testa dacă anumite medicamente sunt sigure în timpul sarcinii.

Cercetarea ridică, de asemenea, întrebarea dacă dezvoltarea embrionară ar putea fi imitată dincolo de stadiul de 14 zile.

Cercetătorii subliniază însă că ar fi lipsit de etică, ilegal şi de fapt imposibil să obţii o sarcină folosind aceste modele de embrioni - asamblarea celor 120 de celule împreună depăşeşte punctul în care un embrion ar putea fi implantat cu succes în mucoasa uterului, potrivit BBC, citat de News.ro.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole