Teatrul de Stat din Letonia, The New Riga Theatre, prezintă la FITS 2017 „BRODSKY/BARYSHNIKOV”, un one-man-show în regia lui Alvis Hermanis. Spectacolul din acest an este bazat pe poemele laureatului la premiile Nobel, Joseph Brodsky, interpretate de Mikhail Baryshnikov, cunoscutul dansator, coregraf și actor american.
Regizorul spectacolului a prezentat în cadrul FITS 2016 spectacolul „Farmecul adânc al Rusiei” și a fost distins cu o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu. Numeroasele sale premii includ Europe Prize New Theatre Realities, Premiul Stanislavski, două premii Masca de Aur (Moscova), Max Reinhardt Pen (Salzburg Festspiele), Premiul Nestroy Preis (Austria) și Premiul Wolf Konrad (Germania). Spectacolul a fost nominalizat la Premiile Teatrului Letonian, categoria „Spectacolul Anului”, iar actorul a primit nominalizare, în cadrul aceleiași ceremonii, la categoria „Actorul Anului”.
Tot la această ediție a festivalului, va ajunge la Sibiu și cunoscutul artist Robert Wilson, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai teatrului de avangardă, ce articulează forța și originalitatea viziunilor sale scenice. Robert Wilson este unul dintre invitații de onoare ai acestei ediții, la finalul căreia va primi o stea pe Aleea Celebrităților, în semn de recunoaștere a contribuției extraordinare în domeniul teatrului.
Drept omagiu adus revoluționarului compozitor John Cage, Robert Wilson interpretează „Lecture on Nothing”, unul dintre textele de bază ale literaturii experimentale caracteristice secolului XX. Textul lui Cage este fermecător, adesea amuzant, vrednic de a fi citat, deseori instigator la furie și profund provocator din punct de vedere intelectual, iar spectacolul este recunoscut ca fiind „o abordare acustică și vizuală de excepție a textului filozofic și poetic”.
Fie că vorbim de picturi, sculpturi sau spectacole, lucrările sale au fost prezentate pe întreg mapamondul. Wilson a fost onorat de-a lungul timpului cu numeroase premii de excelență, printre care: Premiul pentru Întreaga Activitate, acordat de Institutul Goethe (2014), Premiul Olivier la categoria „Best New Opera” pentru „Einstein pe plajă” (2013), două premii Ubu și o nominalizare la Premiile Pulitzer.
Teatrul Alexandrinsky din Rusia prezintă anul acesta „Yours, Gogol. The Last Monologue”, o apropiere față de convingerile psihologice și religioase ale lui Nikolai Gogol și ne dă sugestii asupra locului în care trebuie să se afle un artist în ziua de azi. Spectacolul este bazat pe documente istorice, dar și pe scrisori și articole ale autorului.
Nu este o surpriză faptul că Valery Fokin a montat acest spectacol, care a avut premiera în luna decembrie a anului trecut, el fiind atras de creațiile și viața lui Gogol. Până azi, Fokin a creat în jur de 20 de spectacole bazate pe lucrările autorului rus, concentrându-se pe teatralitatea și analiza psihologică a actorilor. Alături de multe alte premii, în 2015, regizorul și totodată directorul artistic al teatrului Alexandrinsky, a fost distins cu Premiul Internațional Gogol, iar în 2016, pentru contribuția sa în dezvoltarea tradițiilor teatrale din St. Petersburg, a fost onorat cu Premiul Guvernului din St. Petersburg pentru Artă și Cultură, categoria Teatru. La FITS 2017, Valery Fokin va primi o stea pe Aleea Celebrităților.