Antena 3 CNN Actualitate Cultură Celebrul dansator Mihail Barîşnikov, la Sibiu: Arta e ca o boală

Celebrul dansator Mihail Barîşnikov, la Sibiu: Arta e ca o boală

3 minute de citit Publicat la 16:37 13 Iun 2017 Modificat la 16:37 13 Iun 2017

Arta "e ca o boală", a declarat, marţi, la Sibiu, dansatorul Mihail Barîşnikov, adăugând că se consideră american în mentalitate. 

Îmbrăcat într-o cămaşă albă, cu o jachetă de blugi şi cu pantofi comozi în picioare, Barîşnikov a venit punctual la o conferinţă de presă restrânsă şi a vorbit despre începuturile sale în lumea artei, despre fundaţia care îi poartă numele şi despre ce apreciază la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS). 

El a fost prezentat de către directorul festivalului, Constantin Chiriac. "Uitaţi tot ce a spus despre mine", a spus cu umor dansatorul, la finalul intervenţiei acestuia. "În primul rând, sunt fericit să mă întorc în România", a punctat el. 

Barîşnikov a povestit şi cum s-a înscris singur la şcoala de dans, în copilărie. Cu un tată cadru militar şi cu o mamă "femeie simplă, modestă, dar captivată de cultură în general", micul Barâşnikov era purtat la spectacole dintre cele mai diverse - concerte la Filarmonică sau teatru. Momentul în care a văzut un spectacol de balet "a fost ca un cutremur". 

Primul său rol, a povestit el, a fost în opera "Dama de Pică" - un mic copil negru, care ţinea un cadou. Dar, a spus artistul, pentru tenul închis, nu m fost machiat, ci mi-a fost pusă o şosetă maronie pe cap. 

"Îmi tremura cadoul, din cauză că îmi tremura inima", şi-a amintit el. 

Barîşnikov a vorbit şi despre decizia sa de a pleca din Uniunea Sovietică. 

"Nu sunt politician, nu sunt disident. (...) Am crescut sub Iosif Stalin, am fugit când era Leonid Brejnev la Putere şi am ajuns sub Donald Trump (...). Nu e chiar corect", a glumit el. 

Artistul a povestit cum a trebuit să se adapteze la libertatea din Statele Unite ale Americii. Barîşnikov a învăţat, în America, "libertatea de a fi fericit sau nefericit într-un loc din lume, ''să deschizi gura şi să spui ceva ce simţi cu adevărat". 

"Asta este cea mai importantă experienţă a mea după ce am părăsit Uniunea Sovietică - să părăsesc o ţară în care a minţi era normal şi să încep să învăţ legea noului loc, să uit ce ştiam înainte. Când petreci 26 de ani într-un sistem ... Mi-a luat câţiva ani să realizez că trebuie să îţi asumi responsabilitatea pentru tot ce faci în viaţă", a adăugat el. 

Povestind despre un spectacol al său inspirat din utopia unei lumi fără graniţe, fără munţi, Barîşnikov a amuzat asistenţa cu replica: "îmi pare rău pentru Munţii Carpaţi". 

El a vorbit şi despre fundaţia care îi poartă numele şi eforturile acesteia de a sprijini artişti din întreaga lume. 

"În ceea ce priveşte artele, trebuie să lucrăm pentru o discuţie reală despre viitorul lumii", a punctat el. 

Dansatorul a spus că preferă, în locul termenului "artist" expresia "om care practică artele şi are privilegiul de a fi şi plătit pentru asta". 

Barîşnikov a prevenit tinerii că arta nu este "un drum uşor" şi este un mediu în care "înfrângerile sunt mai puternice decât victoriile". 

"Arta e ca o boală, ca jocul de golf. (...) Cred că dragostea şi arta sunt cuvinte care se potrivesc mănuşă. Nu poţi practica arta cu ură", a spus el, referindu-se la moto-ul de anul acesta al festivalului de teatru de la Sibiu - "Iubire". 

Artistul a susţinut că se consideră american. 

"Aş vrea să mor în ţara mea, America. Sunt american în mentalitate, copiii mei sunt americani, iar centrul meu este pentru toţi. Sunt fericit pentru aspectele bune în SUA", a punctat el. 

Dansatorul a vorbit despre libertatea de exprimare pe care o are în ţara în care trăieşte. 

"Sunt liber să îmi spun părerea despre asta, ceea ce nu poţi face în Rusia. În special acum", a mărturisit el. 

Barîşnikov a vorbit şi despre modul în care abordează arta. "Să mergi pe scenă nu e uşor nici la 17, nici la 70 de ani. Sunt un performer emotiv, mereu sufăr", a adăugat el. 

Cu proiecte care îl fac să îşi dorească 24 de luni în loc de 12 în calendar, Barîşnikov a spus că îi place să se gândească la el însuşi ca la "o persoană normală, care uneori practică arta". 

"Copiii îmi spun uneori: 'Tată, trebuie să faci ceva amuzant'. Poate într-o zi o să fac ceva amuzant", a mai spus el. 

Mihail Barîşnikov este invitatul special al FITS şi va prezenta, în cadrul festivalului, spectacolul "Brodsky/Baryshnikov", pe 15 şi 16 iunie.

Sursă: Agerpres
Etichete: Sibiu dans
Citește mai multe din Cultură
» Citește mai multe din Cultură
TOP articole