Te-ai întrebat vreodată de ce, chiar și după opt ore de somn, te trezești tot obosit? S-ar putea ca somnul tău să nu fie la fel de odihnitor pe cât crezi.
Conform unor studii, 26% dintre români spun că se trezesc în mod natural dimineață și nu au nevoie de alarmă. 35% dintre români se dau jos din pat instant cum aud alarma. 39% dintre români, adică cel mai mare procent, amână alarma cel puțin o dată.
Dacă am învățat să aplicăm câteva principii simple pentru un somn de calitate, am putea evita acest obicei și ne-am trezi mai odihniți.
Prima element este confortul și ține de alegerea saltelei, pernei sau a unei pilote cât mai confortabile.
Trezirile frecvente din cauza disconfortului termic pot împiedica atingerea etapelor profunde ale somnului.
Lumina este un factor esențial care influențează calitatea somnului. Este recomandat întunericul complet.
De asemenea, este recomandat ca cu o oră înainte de somn să se evite ecranele albastre pentru a nu obosi ochii. Expunerea la lumină în exces poate perturba producția de melatonină, hormonul care reglează somnul.
De asemenea, e nevoie de liniște completă.
În alt element esențial este temperatura. Temperatura ideală este între 13 și 20 de grade, în funcție de confortul personal. Calitatea aerului este esențială și aici vorbim de un parametru important, cel de umiditate. Este esențial să folosiți purificatoare de aer sau aer condiționat pentru a regla gradul de umiditate.