Pandemia a adus recordul scumpirilor pe piața imobiliară. Un metru pătrat de construcție se vinde în Cluj- Napoca cu 1985 de euro, o valoare istorică.
"Sunt situații în care au cumpărat la un preț minim în urmă cu câțiva ani. La un preț de 1000-1400 de euro mp. Și acum vând în profit mult mai mare. Față de anul trecut am văzut o creștere de două cifre deja de 10-11%" - spune Răzvan Indolean, manager de vânzări în Cluj.
Iar clujenii nu bat palma fără să negocieze mai întâi.
"De la prima listare până la prețul de vânzare se poate ajunge la o reducere de 20%", mai explică Răzvan Indolean.
1357 de euro costă un metru pătrat în Timișoara. Este cel mai mare nivel înregistrat vreodată. În Brașov un metru pătrat de construcție costă la fel ca în criza financiară precedentă, adică 1432 de euro. Cel mai ieftin metru pătrat se vinde în Constanța și costă 1360 de euro. Iar în Capitală se vinde cu 1583 de euro metrul pătrat.
"Creșterea prețurilor la imobilele noi aflate în construcție în momentul de față a fost generată în primul rând de scumpirea materialelor de construcții. Fierul, tot ce înseamnă materiale de construcții s-au scumpit cu 200 sau cu 300%. Angajații sunt din ce în ce mai scump și trebuie să le dai salarii din ce în ce mai mari ca să nu îi pierzi", explică Adrian Negrescu, consultant economic.
Prețurile vor continua să crească
Analiștii imobiliari avertizează că prețurile vor continua să crească cu câteva procente lunar, iar până la finalul anului se vor scumpi în medie cu cel puțin 10%.
"Avem o creștere medie la apartamentele noi de 2 procente pe lună la apartamentele noi construite, Iar la apartamentele cu o vechime peste doi ani avem o creștere de aproximativ de 0.7% procente pe lună. Este o creștere constantă și ne așteptăm ca asta să se întâmple până la finalul anului", susține Cristian Vintilă - manager vânzări
În schimb, analiștii economici anticipează dezastrul. Sunt de părere că prețurile vor mai crește o perioadă iar apoi se vor prăbuși la fel ca în criza din 2009-2010.
Și accesul la creditare este din ce în ce mai dificil, Banca Națională a crescut dobânda cheie iar creditele devin din ce în ce mai scumpe.
Mă aștept la o înghețare a prețurilor. Prețurile probabil vor rămâne la acest nivel o perioadă lungă de timp, probabil până în primăvară. Nu este exclus ca unii dezvoltatori imobiliari în această iarnă să scotă la vânzare niște locuințe la prețuri mai mici, în condițiile în care 67% dintre dezvoltatorii din România se află într- o zonă de risc, explică Adrian Negrescu, consultant economic
În cazul unor dezvoltatori singura soluție va fi să stopeze activitatea pe șantiere până când prețurile materialelor de construcții vor scădea, iar pericolul unei bule imobiliare este aproape, spun specialiștii.