Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cele mai frecvente mituri despre îngrijirea feminină. Dr. Boleac: "Nu este vorba despre o răceală"

Cele mai frecvente mituri despre îngrijirea feminină. Dr. Boleac: "Nu este vorba despre o răceală"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:14 04 Mai 2022 Modificat la 16:15 04 Mai 2022

Preconcepțiile existente afectează atât desfășurarea în condiții optime a controlului, precum și rezultatele acestuia. Din acest motiv, astăzi, vă invităm să stăm de vorbă cu un ginecolog și să demontăm toate miturile existente.

De-a lungul timpului, s-au vehiculat foarte multe idei greșite despre sănătatea femeilor, așa că Ela Crăciun a mers în cabinetul specialistului pentru a clarifica principalele mituri pe care nu trebuie să te mai bazezi.
 
 
Răcesc foarte des la ovare, de ce întâmplă asta?
 
"Femeia din România răcește foarte des la ovare, de fapt nu este vorba despre o răceală, ci despre o infecție.  Bineînțeles că frigul poate să ajute, între ghilimele, această infecție, dar nu frigul cauzează", a spus medicul ginecolog Ion Boleac
 
Mituri apar și în cazul pilulei de a doua zi. Specialiștii ne informează că efectele secundare pot varia, de la dureri de stomac până la vărsături, dar numai în cazul celor care abuzează de folosirea acesteia.
 
Pilula de a doua zi poate fi luată de mai multe ori pe an, fără nicio problemă de lungă durată, adică nu afectează sănătatea femeii sau fertilitatea femeii.
 
Dacă am făcut două avorturi în urmă cu câțiva ani, mai pot folosi pilula de a doua zi?
 
"Cu siguranță, nu este nicio legătură între întreruperea de sarcini și folosirea pilulei", mai spune medicul.
 
Dubii au și cei care, dimpotrivă, își doresc să apară un copil în familia lor.
 
Eu și soțul meu încercăm să avem un copil de doi ani și nu reușim, îmi recomandați să merg și la Sovata?
 
"Acesta este un alt mit cu mersul la Sovata, nu s-a demonstrat nimic științific. Am multe paciente care s-au dus la Sovata și se fac tot felul de procedure acolo, nu a avut nimeni success după așa ceva din cunoștințele mele.
 
Însă, există alte metode care îți pot veni în ajutor. Consultă un medic ginecolog! Odată ajunsă mămică, trebuie să știi că poți rămâne din nou însărcinată chiar și în timpul alăptării.
 
În principiu, alăptarea inhibă ovulația sau puteți fi acea persoană ghinionistă care să rămână însărcinată pe o ovulație sporadică", mai adaugă medicul.
 
Și, nu în ultimul rând, anticoncepționalele. Acestea au fost întotdeauna un subiect controversat. Pe lângă celebrele mituri cum că ar duce la îngrășare și la dereglări menstruale, printre femei și-au făcut loc și alte întrebări.
 
Dacă iau anticoncepționale și antibiotice simultan, mai sunt protejată?
 
Unele antibiotice afectează biodisponibilitatea contraceptivelor. În principiu, sfătuiesc fiecare pacientă să citească prospectul antibioticului respectiv, pentru că eu cât am căutat, nu am găsit studii clare să arate clar că activitatea contraceptivă ar fi afectată de antibioticile care sunt luate cel mai frecvent.
 
Este adevărat că trebuie să fac un set de analize pentru a afla ce anticoncepțional mi se potrivește?
 
"Setul de analize care este recomandat de medicul ginecolog nu este recomandat pentru a se afla ce contraceptiv se potrivește setul este recomandat pentru a vedea starea de sănătate a pacientei și pentru a vedea dacă există anumite contraindicații", mai spune ginecologul Ion Boleac.
 
De asemenea, e important să știți că tampoanele interne nu afectează ovarele, că puteți face sport chiar și atunci când sunteți la menstruație, iar mărimea sânilor nu poate fi influențată prin tratamente naturiste – cel puțin, până în prezent, nu a fost nimic demonstrat în acest sens, susțin specialiștii. 

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole