Afecțiunile piciorului pot avea un impact negativ asupra calității somnului, mobilității și a performanțelor fizice, contribuind la deteriorarea stării de spirit și a calității vieții în general. Controalele regulate la medicul ortoped, în special după vârsta de 50 de ani, pot ajuta la prevenirea afecțiunilor piciorului. Un medic ortoped poate evalua structura și biomecanica piciorului în funcție de anatomie, istoricul medical și factorii de risc specifici și ulterior să recomande eventuale măsuri preventive, pentru a reduce riscul de apariție a afecțiunilor piciorului.
Care sunt cele mai comune afecțiuni ale piciorului și cum pot fi prevenite?
Există mai multe afecțiuni comune ale piciorului, fiecare cu propriile caracteristici și modalități de abordare. Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului includ fasciita plantară, monturile, bursita sau platfusul. Modalitățile de prevenire a celor mai comune afecțiuni ale picioarelor sunt în general similare, accentul fiind pus pe menținerea unei igiene adecvate a picioarelor, purtarea încălțămintei adecvate și efectuarea de exerciții specifice pentru întărirea și flexibilitatea picioarelor.
Bursita
Bursita reprezintă inflamația bursei, o mică pungă umplută cu lichid, care acționează ca un amortizor între oase, tendoane și mușchi. Bursita poate afecta diverse zone ale piciorului, inclusiv călcâiul, glezna sau partea din față a piciorului. Pentru a preveni bursita, se recomandă:
- evitarea suprasolicitării piciorului;
- efectuarea unor exerciții de încălzire înaintea oricăror activități fizice solicitante;
- purtarea de încălțăminte adecvată și potrivită pentru activitatea desfășurată.
Fasciita plantară
Fasciita plantară este o afecțiune caracterizată prin inflamarea fasciei plantare, un ligament care leagă călcâiul de partea din față a piciorului. Simptomele comune includ durere și rigiditate în zona călcâiului, mai ales dimineața sau după perioade prelungite de repaus. Pentru a evita fasciita plantară, se recomandă:
- evitarea mersului fără încălțăminte pe suprafețe dure sau neregulate;
- menținerea greutății corporale în limitele normale;
- utilizarea unui suport plantar pentru sprijinirea arcadei piciorului;
- efectuarea unor exerciții de întindere a piciorului și de întărire a mușchilor din partea inferioară a piciorului.
Platfusul
Platfus este o afecțiune caracterizată prin aplatizarea arcadelor longitudinale ale piciorului, ceea ce duce la contactul întregii tălpi cu solul. Platfusul poate afecta unul sau ambele picioare și poate varia în gravitate, de la un aplatizare ușoară până la o pierdere completă a arcadelor piciorului. Condiția poate afecta mușchii și ligamentele, ceea ce poate duce la pierderea susținerii și a stabilității, respectiv la deformări osoase. Prevenirea platfusului implică adoptarea unor măsuri care susțin dezvoltarea și menținerea arcadelor piciorului. Pentru a preveni platfusul, se recomandă:
- efectuarea exercițiilor specifice pentru întărirea mușchilor piciorului;
- menținerea unei greutăți sănătoase;
- evitarea suprasolicitării piciorului;
- purtarea de încălțăminte adecvată, cu talpă flexibilă (se recomandă evitarea pantofilor cu talpă subțire sau plată).