Antena 3 CNN Conținut plătit Cele mai bune practici pentru îngrijirea orală zilnică

Cele mai bune practici pentru îngrijirea orală zilnică

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 15:23 14 Mar 2023 Modificat la 15:23 14 Mar 2023

Iată care sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să îi urmezi atunci când îți cureți dinții și vezi ce trebuie să îmbunătățești la modul în care îți îngrijești dantura pentru a te bucura de un zâmbet sănătos și estetic.

Periajul dentar corect

Adesea ți se spune care sunt pașii pentru a avea o dantură sănătoasă, însă trebuie să știi că tot prin obiceiuri sau practici mai puțin bune poți ajunge în timp la afecțiuni dentare. Așa cum este în cazul apariției cariei dentare, atunci când consumăm alimente mai puțin sănătoase, iar periajul dentar este incorect făcut. Dacă o carie dentară nu este tratată la timp, se poate ajunge chiar la abcesul dentar, care îți afectează nervul dintelui, iar durerea este mult mai profundă.

Ce este de făcut pentru a nu ajunge în această situație? Să te asiguri că îți îngrijești corect dantura. Ce înseamnă acest lucru? În primul rând să-ți periezi dinții de două ori pe zi, dimineața și seara. Desigur, dacă este posibil, pe parcursul zilei este bine să îți cureți dantura de fiecare dată când mănânci sau cel puțin să îți clătești gura după fiecare masă pentru a nu lăsa resturile alimentare să rămână în spațiile interdentare.

Indiferent de ce tip de periuță preferi să folosești, trebuie să te asiguri că mișcările pe care le faci sunt unele corecte, care să-ți curețe întreaga suprafață a dinților. Este foarte important ca mișcările să fie unele de la gingie spre extremitatea dintelui, și nu invers, pentru a te asigura că nu introduci resturile alimentare sub gingie. De asemenea, mișcările trebuie să fie verticale și cu o presiune mică, astfel încât să nu rănești gingiile. Periajul trebuie efectuat atât pe suprafața exterioară și interioară a dinților, cu mișcări înainte-înapoi, cât și pe partea cu care mușcăm, cu mișcări circulare.

Totodată, este important ca maximum o dată la 3 luni să schimbi capetele periuțelor de dinți, indiferent că vorbim de cele manuale sau electrice. Acestea se vor toci în timp și pot provoca un efect mai mult negativ asupra danturii, cât și a gingiilor. În plus, acestea vor acumula în timp bacterii, care sunt inamicul numărul unu al dinților tăi.

Folosirea aței dentare și a apei de gură

Potrivit Medical News Today, în completarea periajului dentar este recomandat să folosești ața dentară și apa de gură. Acestea te vor ajuta să elimini complet resturile alimentare din zonele greu accesibile periuței dentare și să îndepărtezi bacteriile, pentru a te bucura de o respirație proaspătă.

Totodată, trebuie să știi că pentru o curățare a dinților trebuie să folosești aproximativ 45 cm de ață dentară și să-ți faci o clătire cu apă de gură timp de 20-30 de secunde.

Vizitele regulate la medicul stomatolog

Pentru a avea o dantură impecabilă și care să te întinerească, o curățare a dinților este extrem de importantă. Indiferent de cât de multă grijă ai avea de dinții tăi, depunerile de placă bacteriană și tartrul sunt inevitabile. De aceea, medicii stomatologi recomandă un periaj profesional, realizat în cabinetul stomatologic, cel puțin de două ori pe an. Periajul profesional este o procedură complet nedureroasă, care constă în perierea dinților cu ajutorul unor instrumente speciale și a unei paste de dinți speciale pentru îndepărtarea plăcii bacteriene din cele mai inaccesibile zone.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole