Uraganul Beryl, deosebit de precoce, urmează să atingă zona de uscat în Jamaica, şi apoi în Insulele Cayman, miercuri, după ce a ucis cel puţin şapte persoane şi a provocat pagube materiale însemnate în sud-estul Caraibelor, a avertizat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Beryl, primul uragan din acest sezon, a fost retrogradat, marţi după-amiază, la categoria 4, după ce luni seară şi marţi dimineaţă a fost încadrat în categoria 5, cea mai puternică pe scara Saffir-Simpson, utilizată pentru a descrie intensitatea furtunilor. Categoria 5 corespunde unor uragane care dezvoltă vânturi de peste 252 km/h şi care au efecte "potenţial catastrofale".
Beryl a devenit astfel cel mai precoce uragan de categoria 5 înregistrat vreodată de serviciile meteorologice americane.
Două persoane au murit în Venezuela în urma trecerii uraganului Beryl, ridicând numărul deceselor în această ţară la trei.
Alte cel puţin trei persoane au murit în Grenada, ţară pe care Beryl a lovit-o luni. De asemenea, a fost înregistrat un deces în Saint Vincent şi Grenadines.
"Vânturi devastatoare (...), creşterea cu potenţial fatal a nivelului apei şi valuri distructive sunt aşteptate în unele zone din Jamaica şi Insulele Cayman, miercuri, în timpul zilei şi seara", conform unui buletin informativ emis de NHC marţi, la 21:00 GMT, în care se menţionează că uraganul este însoţit de vânturi care suflă cu 250 km/h.
"Vestea bună este că Beryl a început să slăbească puţin" în intensitate, a comentat directorul NHC, Michael Brennan, descriind uraganul drept "extrem de periculos".
Când va lovi Jamaica, Beryl ar putea avea intensitatea unui uragan de categoria 3 sau 4, ceea ce ar putea provoca "daune însemnate din cauza vântului, în special caselor, acoperişurilor, copacilor şi cablurilor electrice", a adăugat el.
Într-un mesaj postat pe reţeaua socială X, premierul jamaican Andrew Holness le-a recomandat "tuturor jamaicanilor să se aprovizioneze cu alimente, baterii, lumânări şi apă" şi să îşi pună "documentele esenţiale" într-un loc sigur.
Alerte de uragan au fost emise, de asemenea, în Insulele Cayman, pe care Beryl se preconizează că le va traversa în cursul nopţii de miercuri spre joi, potrivit NHC.
"Este clar că această criză climatică împinge dezastrele la noi niveluri record de distrugere"
În Republica Dominicană, valuri masive au lovit ţărmurile capitalei Santo Domingo, potrivit fotografilor AFP.
Beryl va afecta, de asemenea, sudul Haiti şi va ajunge, la o intensitate mult mică, în Peninsula Yucatan, în Mexic, joi seară.
"Este clar că această criză climatică împinge dezastrele la noi niveluri record de distrugere", a observat directorul agenţiei ONU pentru climă, Simon Stiell. Una dintre cele două victime înregistrate în Carriacou, o insulă din Grenada, pe care ochiul uraganului a devastat-o luni, face parte din familia sa.
"Criza climatică merge din rău în mai rău şi mai repede decât se preconiza", ceea ce, drept răspuns, necesită "acţiuni mult mai ambiţioase din partea guvernelor şi a companiilor", a adăugat Stiell într-o declaraţie pentru AFP.
În Barbados, case şi sedii comerciale au fost inundate, iar bărcile de pescuit au fost avariate în Bridgetown.
Pe insula franceză Martinica, străzile au fost inundate şi aproximativ 10.000 de clienţi au fost privaţi de energie electrică, potrivit furnizorului de electricitate EDF.
Atenționare MAE: Uragan de categoria 5 în Statele Unite Mexicane, Belize, Guatemala și Honduras
MAE îi informează pe românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Statele Unite Mexicane, Belize, Republica Guatemala și Republica Honduras că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile competente, furtuna tropicală Beryl a atins nivelul unui uragan de categoria 5 din 5 (potrivit scării Saffir-Simpson) și se îndreaptă rapid spre centrul Mării Caraibilor. Există posibilitatea ca acest uragan să atingă, în perioada 4 – 5 iulie 2024, coastele mexicane și ale statelor din America Centrală menționate.
Uraganele de această intensitate reprezintă un risc major și pot produce pagube semnificative imobilelor și infrastructurii costiere. De asemenea, se pot anticipa anulări de zboruri sau întârzieri semnificative ale zborurilor de pe aeroporturile din zona Rivierei Maya și a Peninsulei Yucatan din Statele Unite Mexicane, precum și din Belize, Republica Guatemala și Republica Honduras.
În prezent, centrul uraganului este situat la 3.590 de kilometri sud-est de Cancun și la 565 de kilometri de Barbados. Vântul maxim susținut este de 260 km/h, cu rafale inclusiv de 300 km/h.
Autoritățile competente recomandă cetățenilor să urmărească cu atenție informările oficiale și să fie pregătiți pentru evacuare sau să se adăpostească corespunzător.
MAE le recomandă cetățenilor români să evite deplasările în Statele Unite Mexicane, Belize, Republica Guatemala și Republica Honduras iar în cazul în care se află în aceste țări să respecte cu strictețe instrucțiunile oferite de autoritățile competente din sfera protecției împotriva dezastrelor naturale și a protecției civile, după cum urmează:
- Statele Unite Mexicane: Comisia Națională a Apelor: https://smn.conagua.gob.mx/es;
- Belize: Organizația Națională de Management al Urgențelor: http://site.nemo.org.bz/;
- Republica Guatemala: Agentia Națională pentru Reducerea Dezastrelor: https://conred.gob.gt/;
- Republica Honduras: Comisia Permanentă pentru Situații de Urgență: https://copeco.gob.hn/.
De asemenea, se recomandă monitorizarea actualizărilor oferite de Centrul Național pentru Uragane, care funcționează împreună cu Serviciul Național de Meteorologie din Miami-South Florida: https://www.nhc.noaa.gov/ / https://x.com/nhc_atlantic?lang=es.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Statele Unite Mexicane: +525552800447 și +525552801869; apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanență. Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României la Ciudad de México: +525538833072.
MAE recomandă consultarea paginilor de Internet: http://mexico.mae.ro și www.mae.ro.
Supraîncălzirea Atlanticului de Nord
Beryl este primul uragan din acest sezon din Oceanul din Atlantic. Apariţia atât de devreme a unui fenomen climatic de această amploare este extrem de rară în sezonul uraganelor, care se extinde de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii noiembrie, în Statele Unite.
La sfârşitul lunii mai, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din Statele Unite (NOAA) a prognozat un sezon extraordinar al uraganelor în 2024 şi posibilitatea de formare a unui număr de până la şapte uragane de categoria 3 sau chiar mai mare.
Aceste previziuni sunt în special asociate cu dezvoltarea aşteptată a fenomenului meteorologic La Nina, precum şi cu temperaturile foarte ridicate ale Oceanului Atlantic, potrivit NOAA.
Temperaturile Atlanticului de Nord continuă să crească de peste un an şi ating niveluri record, mult peste mediile multianuale, conform datelor publicate de NOAA.