Antena 3 CNN Externe Cel puţin 65 de balene-pilot au murit după ce au eşuat în masă, pe o plajă din Scoția

Cel puţin 65 de balene-pilot au murit după ce au eşuat în masă, pe o plajă din Scoția

de Mia Lungu    |   

Cel puţin 65 de exemplare de balenă-pilot cu aripioare lungi au murit după ce au eşuat pe o insulă din largul coastei nordice a Scoţiei, a anunţat joi o organizaţie specializată în salvarea mamiferelor marine. Evenimentul reprezintă unul dintre cele mai importante episoade de eşuare în masă înregistrate în Marea Britanie în ultima vreme, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Organizaţia British Divers Marine Life Rescue a declarat că a fost alertată în legătură cu balenele eşuate în prima parte a zilei şi a trimis medici pe o plajă din Sanday, o insulă scoţiană din arhipelagul Orkney.

"La sosire, medicii au constatat că aproximativ 77 de animale se aflau pe plajă, după ce, evident, eşuaseră de câteva ore. Din păcate, doar 12 dintre ele (mai) trăiesc la acest moment", a precizat organizaţia într-un comunicat.

Balenele pot eşua pe ţărm din mai multe motive, cum ar fi atunci când se rătăcesc sau sunt surprinse de maree. Potrivit oamenilor de ştiinţă, nu există un singur motiv definitiv în spatele acestui fenomen.

Exemplarele de balenă-pilot au legături sociale strânse şi, atunci când un membru al unui grup se află în dificultate deseori ceilalţi îl urmează, ceea ce duce la eşuări în masă.

În urmă cu aproape un an, un eveniment similar în care au fost implicate balene-pilot a avut loc pe Lewis, o altă insulă scoţiană situată la vest de continent. Atunci, cel puţin 55 de balene au murit sau au fost eutanasiate.

O eşuare în masă a avut loc şi în Australia de Vest, la începutul acestui an. 

Subiecte în articol: balene eșuat plaja Scotia au murit
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Obțin Marine le Pen și Jordan Bardella majoritatea absolută?