Antena 3 CNN Externe "Cel mai violent atac terorist" comis de Hamas. SUA pune sub acuzare lideri ai grupării, pentru masacrul din 7 octombrie din Israel

"Cel mai violent atac terorist" comis de Hamas. SUA pune sub acuzare lideri ai grupării, pentru masacrul din 7 octombrie din Israel

de Georgiana Marina    |   

Statele Unite au anunțat punerea sub inculpare a lui Yahya Sinwar, liderul grupării Hamas și a cel puțin încă cinci persoane pentru terorism, respectiv pentru rolul în planificarea, sprijinirea și comiterea atacului din 7 octombrie din sudul Israelului, scrie The Guardian.

Acuzațiile împotriva lui Yahya Sinwar, șeful grupării militante  și a cel puțin cinci persoane susțin că ei au orchestrat atacul în care au fost uciși 1.200 de oameni, printre care peste 40 de americani.

Acest act de terorism a declanșat un atac israelian asupra Gaza, în care au murit  peste 40.800 de palestinieni, iar mare parte a teritoriului a fost devastat.

Plângerea penală include acuzații de conspirație pentru sprijin material al unei organizații teroriste străine, conspirație pentru uciderea cetățenilor americani și conspirație pentru folosirea armelor de distrugere în masă, soldată cu moartea.

De asemenea, acuză Iranul și Hezbollahul libanez că oferă sprijin financiar și arme, inclusiv rachete și provizii militare. „Așa cum se subliniază în plângerea noastră, acești inculpați – înarmați cu arme, sprijin politic și finanțare din partea guvernului Iranului și sprijin din partea [Hezbollah] – au condus eforturile Hamas de a distruge statul Israel și de a ucide civili în sprijinul acestui scop. ”, a declarat procurorul general Merrick Garland într-un comunicat.

„Acuzațiile anunțate astăzi sunt doar o parte a efortului nostru de a viza fiecare aspect al operațiunilor Hamas. Acestea nu sunt ultimele acțiuni ale noastre”, a spus Garland. „Yahya Sinwar și ceilalți lideri de rang înalt ai Hamas sunt acuzați astăzi de orchestrarea campaniei de decenii de violență în masă și teroare a acestei organizații teroriste – inclusiv pe 7 octombrie”.

Cine sunt acuzații

Plângerea vizează șase inculpați, dintre care trei sunt morți. Acuzații care sunt în viață sunt Sinwar, despre care se crede că se ascunde în Gaza; Khaled Meshaal, care are sediul în Doha și conduce biroul grupului pentru diaspora; și Ali Baraka, un înalt oficial Hamas cu sediul în Liban.

Acuzații decedați sunt fostul lider al Hamas Ismail Haniyeh, care a fost asasinat în iulie la Teheran; șeful aripii militare Mohammed Deif, despre care Israelul a spus că l-a ucis într-un atac aerian din iulie; și Marwan Issa, un adjunct al comandantului militar despre care Israelul a spus că l-a ucis într-un atac din martie.

Iranul a dat vina pe Israel pentru moartea lui Haniyeh. Oficialii israelieni nu și-au asumat responsabilitatea.

De ce a decis SUA să anunțe inculparea teroriștilor abia acum

Procurorii americani au adus acuzații împotriva celor șase bărbați în februarie, dar nu au anunțat nimic până acum în speranța că îl vor captura pe Haniyeh, potrivit unui oficial al Departamentului de Justiție.

Departamentul de Justiție a decis să facă publice acuzațiile după moartea lui Haniyeh.

Plângerea penală descrie masacrul drept „cel mai violent atac terorist la scară largă” din istoria Hamas. Acesta detaliază modul în care teroriștii Hamas care au venit în sudul Israelului cu „camioane, motociclete, buldozere, bărci cu motor și parapante” s-au implicat într-o campanie brutală de violență care a inclus viol, mutilare genitală și împușcături cu mitralieră de la mică distanță.

Garland a spus că autoritățile americane investighează, de asemenea, uciderea lui Hersh Goldberg-Polin, cu dublă cetățenie israeliană și americană, în vârstă de 23 de ani, luat ostatic de Hamas pe 7 octombrie. Moartea lui a fost anunțată în weekend împreună cu a alțor cinci ostatici.

„Investigăm uciderea lui Hersh și fiecare dintre crimele brutale ale americanilor de către Hamas, ca pe un act de terorism”, a spus Garland.

Acuzațiile apar în momentul în care Casa Albă spune că lucrează la o nouă propunere de încetare a focului și de acord pentru ostatici cu omologii săi egipteni și qatarezi pentru a încerca să pună capăt războiului de aproape 11 luni din Gaza.

Luni, Benjamin Netanyahu a exclus să facă „concesii” sau să „cedeze presiunilor” pentru a pune capăt războiului.

 

Subiecte în articol: Hamas SUA terorism Israel
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile