Antena 3 CNN Externe A început cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii | Steadfast Defender 2024 simulează trimiterea de forțe din SUA în apărarea Europei

A început cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii | Steadfast Defender 2024 simulează trimiterea de forțe din SUA în apărarea Europei

Aliații și partenerii NATO au lansat cel mai mare exercițiu NATO din ultimele decenii, care se va întinde pe parcursul următoarelor luni.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Steadfast Defender 2024 are loc în întreaga regiune transatlantică.

Operațiunile au început miercuri, la Norfolk, în statul american Virginia, odată cu plecarea USS Gunston Hall, o navă americană de transport şi debarcare de trupe.

Aceasta va traversa Atlanticul cu destinația Europa.

USS Gunston Hall va fi urmată de o navă canadiană înainte de sfârșitul lunii ianuarie.

Dezvoltat de mai mulți ani de statele membre, Steadfast Defender va demonstra capacitatea NATO de a desfășura rapid forțe din America de Nord și din alte părți ale Alianței pentru a consolida apărarea Europei.

Șeful forțelor NATO în Europa: "Va demonstra capacitatea de a ne apăra valorile și ordinea internațională bazată pe reguli"

Manevrele sunt menite să arate că organizația militară poate susține operațiuni complexe pe parcursul mai multor luni, pe mii de kilometri, din regiunile nordice îndepărtate până în Europa Centrală și de Est, în orice condiții.

"Exercițiul Steadfast Defender 2024 va fi o demonstrație clară a unității noastre, a forței și hotărârii noastre de a ne proteja reciproc, de a apăra valorile și ordinea internațională bazată pe reguli", a declarat generalul Christopher G. Cavoli, comandantul suprem al forțelor aliate din Europa (SACEUR).

La Steadfest Defender 2024 participă aproximativ 90.000 de militari din 31 de state aliate și Suedia, în cazul căreia Parlamentul turc a aprobat recent aderarea la alianță. E

Exercițiile sub această titulatură vor continua în întreaga zonă de responsabilitate a SACEUR pe parcursul primei jumătăți a anului 2024. 

Ultimele exerciții NATO la o amploare similară au fost REFORGER în 1988, cu 125.000 de participanți, și Trident Juncture 2018, cu 50.000 de militari.

Foto principală: vehicule militare în poligonul de la Cincu, în timpul exercițiului Steadfast Defender 2021

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile