Antena 3 CNN Actualitate Inedit Cel mai mare aisberg din lume se pregătește de călătoria finală: ținta probabilă este o insulă a Marii Britanii

Cel mai mare aisberg din lume se pregătește de călătoria finală: ținta probabilă este o insulă a Marii Britanii

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 11:00 14 Dec 2023 Modificat la 11:00 14 Dec 2023

A23a are 3.900 de kilometri pătrați, de peste două ori mai mult decât regiunea administrativă a Marii Londre.

Grosimea sa medie măsurată este mai mare de 280 de metri, depășind celebrul zgârie-nori londonez Bishopgate, care are o înălțime de "doar" 278 metri.

Forma sa este asemănătoare unui card bancar.

A23a s-a desprins de coasta Antarcticii în 1986, a rămas blocat zeci de ani în urma impactului cu fundul oceanic și, în prezent, este pe cale să își înceapă deriva dincolo de Continentul Alb.

Potrivit cercetătorilor, următoarele câteva săptămâni vor decide, probabil, traiectoria sa prin Oceanul Sudic.

A23a a rămas 'agățat' de fundul oceanului timp de trei decenii de la 'nașterea' sa

Măsurătorile referitoare la A23a provin de la misiunea CryoSat-2 a Agenției Spațiale Europene.

"Sateliții precum CryoSat-2, care măsoară distanța până la suprafața aisbergului și până la suprafața mării, ne permit să monitorizăm grosimea lui A23a din spațiu.

De asemenea, ne permit să urmărim subțierea aisbergului pe măsură ce acesta este expus la apele mai calde ale oceanului.

Și, coroborând informațiile despre topografia fundului mării, știm unde va eșua un aisberg sau când se va subția suficient pentru a fi 'eliberat' din nou", a declarat pentru BBC dr. Anne Braakmann-Folgmann, de la Universitatea Arctică din Norvegia.

'Născut' din platforma de gheață Filchner din sudul Mării Weddell, A23a a fost aproape imediat blocat în nămolurile de pe fundul apei, la mică adâncime, pentru a deveni o "insulă de gheață" timp de peste trei decenii.

Potrivit datelor de la CryoSat-2, explicația acestei eșuări îndelungate stă în faptul că aisbergul nu este uniform, unele părți ale sale fiind mai groase decât altele.

O secțiune cu pescajul (partea imersată, n.r.) de circa 350 de metri l-a 'ancorat' pe A23a pentru atât de mult timp.

[GAL layout="2"]

A23a a pierdut anual 2,5 metri în grosime

În anii care au urmat, A23a a pierdut treptat masă, pentru ca, în cele din urmă, să se elibereze și să înceapă să se deplaseze.

"În ultimul deceniu, am observat o scădere constantă a grosimii cu 2,5 metri pe an, ceea ce corespunde expunerii la temperaturile apei din Marea Weddell", a declarat dr. Andy Ridout, de la University College London.

A23a a ajuns acum în vârful Peninsulei Antarctice, unde există o convergență a diferitelor fluxuri de apă rapide, care se rotesc în sensul acelor de ceasornic în jurul Continentului Alb.

Interacțiunile cu acești curenți și cu vânturile de vest care domină în această parte a lumii vor determina unde va merge în continuare acest monstru înghețat.

A23a se pregătește să intre pe "Aleea aisbergurilor"

Este de așteptat ca A23a să urmeze o traiectorie numită "Aleea aisbergurilor", care duce spre teritoriul britanic de peste mări Georgia de Sud.

Georgia de Sud este o insulă nelocuită în Atlanticul de Sud, situată la circa 1.400 de kilometri est de Insulele Falkland.

Oamenii de știință vor monitoriza evoluția lui A23a, în contextul în care astfel de blocuri masive de gheață în tranzit prin oceanul planetar au o influență semnificativă asupra mediului înconjurător.

"Ei sunt responsabili de amestecarea, la adâncimi foarte mari, a apei oceanice, aducând la suprafață nutrienți și ducând praf pe fundul oceanic.

Este un fenomen care fertilizează oceanul și este urmat adesea de explozii de fitoplancton", a declarat pentru BBC profesorul Mike Meredith, de la British Antarctic Survey, Institutul britanic de cercetări polare.

Foto: Cel mai mare aisberg din lume, A23a, fotografiat din satelit la 15 noiembrie 2023. Acest bloc uriaș de gheață în derivă cântărește aproape un trilion (1.000 de miliarde) de tone

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole