Un schelet descoperit în 2018, la Pompeii, i-a intrigat pe cercetătorii care studiau urmările erupției Vezuviului din anul 79 d.Hr. Lumea a fost pentru scurt timp fascinată de rămășițele unei anumite victime, care a fost numită „cea mai ghinionistă persoană din istorie”, deoarece arheologilor li s-a părut că ar fi fost lovită în cap de un bloc masiv de piatră, în timp ce încerca să fugă din calea norului piroclastic format ca urmare a erupției. Însă, ceea ce au descoperit ulterior aceștia arată cu totul o altă poveste, scrie IFL Science.
Victimele erupției au suferit unele dintre cele mai îngrozitoare decese imaginabile. Însă o victimă a ieșit în evidență. Este vorba despre un bărbat care ar fi avut în jur de 30 de ani, despre care arheologii au crezut inițial că a încercat să se ascundă de cenușa vulcanică și moloz, adăpostindu-se pe o alee, unde apoi fusese lovit în cap de un bloc mare de piatră desprins dintr-o clădire. Se presupunea că craniul a fost zdrobit, precum și partea superioară a corpului.
Ulterior, săpăturile arhelogice au scos la lumină partea superioară a corpului, care era situată ceva mai jos decât membrele inferioare. Echipa de arheologi a găsit craniul intact, precum și partea superioară a trunchiului și a brațelor.
[GAL layout="5"]„Explicația pentru această anomalie constă în prezența unui tunel, sub poziția cadavrului și datând probabil din epoca Bourbon, a cărei cedare a dus la alunecarea și prăbușirea unei părți a stratului superior, dar nu a blocului de piatră, care se află încă în poziția originală”, au explicat arheologii Parcului Pompeii.
„Moartea lui probabil nu s-a datorat, prin urmare, impactului blocului de piatră, așa cum s-a presupus inițial, ci probabil ca asfixie cauzată de fluxul piroclastic”.
Astfel, bărbatul a avut o soartă similară cu miile de victime de la Pompeii.