Antena 3 CNN Externe Cei mai importanți opozanți ai lui Putin au dispărut din închisori, mutați în destinații necunoscute

Cei mai importanți opozanți ai lui Putin au dispărut din închisori, mutați în destinații necunoscute

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 23:03 30 Iul 2024 Modificat la 00:08 31 Iul 2024

Cinci dintre cei mai proeminenți deținuți politici ruși şi un bărbat ruso-german condamnat și încarcerat pentru trădare au fost transferați spre destinații necunoscute.

Transferurile au avut loc în ultimele zile, iar acest fenomen bizar din sistemul penitenciar rusesc a generat speculații cu privire la un posibil schimb iminent de prizonieri, relatează AFP şi DPA, citate de Agerpres.

În Rusia, transferul deținuților după condamnare spre locul de executare a pedepsei se desfășoară, în general, în condiții opace și se scurg mai multe săptămâni până când să se afle unde au fost trimiși condamnații.

Dar faptul că șase opozanți încarcerați în diferite penitenciare sunt transferați în aceeași perioadă este neobișnuit, notează AFP.

Unii observatori vorbesc de un posibil schimb de deținuți, care ar implica în special opozanți ruși şi cetățeni americani deținuți în Rusia.

"Se pare că suntem în ajunul unui schimb foarte important (şi nu doar cu americanii)", a reacționat pe Telegram Tatiana Stanovaia, politolog independent care trăiește în exil în Occident.

"Nu facem niciun comentariu cu privire la acest subiect", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de publicația Vedomosti.

SUA şi Rusia au confirmat că discută despre un posibil schimb implicându-l pe jurnalistul american Evan Gershkovich, condamnat mai devreme luna aceasta la 16 ani de închisoare pentru spionaj, ceea ce a suscitat indignarea Casei Albe.

Președintele Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că dorește eliberarea lui Vadim Krasikov, un rus încarcerat în Germania pentru uciderea, din ordinul Moscovei, a unui fost comandant rebel cecen.

Cine sunt opozanții care au "dispărut" în sistemul penitenciar rus

Echipa lui Ilia Iaşin, condamnat la sfârșitul anului 2022 la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a denunțat crimele Moscovei în Ucraina, a anunțat marți pe Telegram că acesta ar fi "dispărut" din închisoarea unde îşi executa pedeapsa în regiunea Smolensk. Potrivit apropiaților săi, Iașin ar fi în drum "spre o destinație necunoscută".

Organizația neguvernamentală Memorial a anunțat, luni, că Oleg Orlov, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru că a denunţat atacul Rusiei împotriva Ucrainei, "s-ar fi volatilizat" şi el din centrul de detenție provizorie din Sizran, situat în regiunea Samara.

Ksenia Fadeieva și Lilia Ceanîşeva, două apropiate ale opozantului decedat Aleksei Navalnîi, condamnate la nouă an de închisoare şi, respectiv, nouă ani şi jumătate pentru "extremism", au fost, de asemenea, scoase din locurile lor de detenție.

Soțul Liliei Ceanîşeva, Almaz Gatin, a postat luni pe X că administrația închisorii din Berezniki, regiunea Perm, unde femeia îşi executa pedeapsa, l-a informat că soția sa a părăsit acest penitenciar în 26 iulie, fără a-i spune unde se află ea în prezent.

Referitor la Ksenia Fadeieva, grupul său de susținere a afirmat, luni, pe Telegram că avocatul ei a fost informat despre plecarea deținutei dintr-o colonie penitenciară din regiunea Novosibirsk din Siberia occidentală.

Tot pe Telegram, grupul de susținere a artistei Aleksandra Skocilenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru o acţiune pacifistă, a afirmat că aceasta a fost luată dintr-un centru de detenţie provizorie din Sankt-Petersburg și dusă, probabil, spre Moscova.

Kevin Lik, un tânăr cu cetățenie rusă și germană, găsit vinovat de trădare, a fost transferat, la rândul, său din colonia penitenciară unde se afla, potrivit platformei media independente SotaVision.

Presa internațională amintește că cel mai proeminent opozant al regimului Putin, Aleksei Navalnîi, a decedat în condiţii neelucidate complet în februarie 2024, într-o închisoare de înaltă securitate din regiunea arctică, după ce a fost supus unor condiţii de detenţie extrem de dure.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole