Antena 3 CNN Life Știinţă Cei doi astronauți de pe Boeing Starliner sunt blocați în spațiu de două luni. Întoarcerea lor pe Pământ a fost amânată din nou de NASA

Cei doi astronauți de pe Boeing Starliner sunt blocați în spațiu de două luni. Întoarcerea lor pe Pământ a fost amânată din nou de NASA

de Andreea Ştefan    |   

NASA a anunțat marți că amână din nou lansarea astronauților cu SpaceX din luna august până la sfârșitul lunii septembrie, din cauza problemelor întâmpinate de nava spațială Starliner a Boeing, care este andocată de două luni pe Stația Spațială Internațională, potrivit CNN.

Lansarea misiunii Crew-9 a SpaceX, un proiect planificat pentru a transporta patru astronauți la Stația Spațială Internațională - care ar putea servi, de asemenea, ca vehicul de rezervă pentru echipajul alocat navei spațiale Starliner a Boeing, aflată în dificultate - va fi amânată, a anunțat marți NASA.

Agenția spațială a declarat că această mutare „oferă mai mult timp managerilor de misiune pentru a finaliza planificarea întoarcerii" pentru Starliner și echipajul său, potrivit unei actualizări scrise a agenției spațiale. NASA va organiza o conferință de presă cu privire la această schimbare miercuri, la ora 12:30 ET.

Scurta actualizare a NASA are loc în timp ce se zvonește despre soarta navei spațiale Boeing Starliner, care a rămas atașată la stația spațială cu aproximativ șapte săptămâni mai mult decât era prevăzut, lăsându-i pe cei doi membri ai echipajului său - astronauții veterani NASA Suni Williams și Butch Wilmore - în limbo la bordul laboratorului orbital.

NASA spune acum că misiunea SpaceX Crew-9 nu va fi lansată până la 24 septembrie, cel mai devreme.

În iulie, agenția a indicat că SpaceX ar putea lansa misiunea Crew-9 la 18 august - după ce Williams și Wilmore se vor întoarce pe Pământ la bordul Starliner.

Boeing a declarat, de asemenea, la 25 iulie, că inginerii au efectuat teste riguroase la sol și au stabilit cauza probabilă a problemelor cu care s-a confruntat Starliner în iunie, în prima etapă a zborului său istoric de testare cu echipaj - inclusiv cinci propulsoare care au încetat brusc să funcționeze și scurgeri de heliu care au apărut pe drum. Acest proces de testare și descoperire, au declarat oficialii, a fost menit să deschidă calea pentru ca NASA să determine dacă Starliner îi poate aduce acasă pe Williams și Wilmore.

Dar acum aceste eforturi par să fie blocate. NASA a declarat la 26 iulie că se așteaptă să înceapă o „revizuire a pregătirii de zbor" pentru Starliner în primele două zile ale lunii august. Acest proces de revizuire încă nu a început, a confirmat NASA pentru CNN, deoarece agenția spațială nu a decis încă o dată țintă de întoarcere.

În cele din urmă, administratorul NASA, Bill Nelson, va lua decizia finală cu privire la cum și când Williams și Wilmore se vor întoarce acasă, potrivit lui Meira Bernstein, secretarul de presă interimar al NASA.

„Prioritatea sa principală, ca întotdeauna, este siguranța echipajului", a declarat Bernstein.

Personalul SpaceX și Boeing nu va participa la conferința de presă de miercuri, lăsând sarcina de a aborda situația neclară a ambelor misiuni - SpaceX Crew-9 și Boeing Starliner Crew Flight Test - doar oficialilor agenției spațiale.

Viitorul incert al Boeing Starliner

NASA a declarat reporterilor în iulie că Starliner va trebui să zboare spre casă numai sub controlul computerului, chiar dacă la bord se află astronauți.

Deși Boeing și agenția spațială le-au permis lui Williams și Wilmore să preia pentru scurt timp controlul navei Starliner în drum spre stația spațială, inginerii au stabilit ulterior că operațiunile manuale au cauzat o presiune sporită asupra sistemului de propulsie.

„Unele dintre manevrele manuale au pus un stres suplimentar pe propulsoare", a declarat Steve Stich, managerul programului Commercial crew al NASA, la 25 iulie.

Boeing, cu toate acestea, nu și-a schimbat poziția: Compania susține că a lucrat pentru a înțelege problemele de propulsie ale Starliner și este încrezătoare că vehiculul este sigur pentru a-și aduce echipajul acasă, potrivit unei declarații din 2 august a companiei.

Williams și Wilmore s-au ancorat la stația spațială pe 6 iunie și se află acolo de 61 de zile, în timp ce echipele misiunii au efectuat teste și analize pentru a determina cauza problemelor cu propulsoarele și a scurgerilor de heliu.

NASA a declarat că apelarea la SpaceX pentru a interveni și a aduce astronauții Starliner acasă a fost o contingență pentru misiune, dar agenția spațială a declarat în mod constant că nu este scenariul dorit.

"Există o mulțime de motive întemeiate pentru a finaliza această misiune și a-i aduce pe Butch și Suni acasă pe Starliner", a declarat Stich în timpul ședinței de informare din iulie.

Mark Nappi, managerul programului Boeing Commercial Crew, a adăugat: "Desigur, sunt foarte încrezător că avem un vehicul bun cu care să aducem echipajul înapoi".

Subiecte în articol: Boeing Starliner astronauti NASA
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile