Antena 3 CNN International News Dezastrul după tornada din Cehia, filmat de Antena 3. Cel puțin trei oameni au murit. Supraviețuitorii sunt căutați cu armata. Autostradă cu tiruri blocate pe zeci de kilometri

Dezastrul după tornada din Cehia, filmat de Antena 3. Cel puțin trei oameni au murit. Supraviețuitorii sunt căutați cu armata. Autostradă cu tiruri blocate pe zeci de kilometri

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 08:43 25 Iun 2021 Modificat la 10:35 25 Iun 2021

Armata a fost trimisă să îi ajute în efortul de salvare pe pompierii și polițiștii angrenați în operațiunea de salvare.

Austria și Slovacia au trimis, la rândul lor, echipe de salvatori.

Echipele care caută printre ruine sunt ajutate din aer de elicoptere și drone.

Premierul ceh Andrej Babis a calificat evenimentele de joi drept "o imensă tragedie".

Babis, care a participat în Bruxelles la summit-ul șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, urmează să viziteze vineri zonele devastate.

Cel puțin șapte localități au fost aproape complet distruse de tornadă.

[GAL layout="5"]

Dezastrul provocat de tornadă, filmat de echipa Antena 3

Marek Babisz, viceprimarul din Hrusky, a declarat la postul public de radio că localitatea sa a fost aproape ștearsă de pe fața pământului.

“Biserica a rămas fără turlă, școala nu mai are acoperiș și izolații iar din case au rămas în picioare doar pereții. Sunt persoane rănite, e groaznic", a spus el.

Echipa Antena 3 a ajuns în zona afectată  și a constatat că toate intrările în orașul Hrusky sunt blocate din cauza stâlpilor de electricitate smulși de tornadă.

Alimentarea cu energie electrică este întreruptă.

Pe autostrada ce leagă Bratislava de Praga sunt blocate tiruri pe o distanță de zeci de kilometri.

Frontul atmosferic care a generat dezastrul din Cehia vine spre România

Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a declarat la Sinteza Zilei că frontul atmosferic vinovat de fenomenul extrem se îndreaptă spre România.

Vânturile asociate cu fenomenul meteo extrem au atins viteze între 270 și 320 de km/h.

"Trebuie să înțelegem contextul în care se întâmplă ceea ce vedem acum. A fost foarte cald și în Europa Centrală, așa cum este acum la noi. Multă umezeală și acolo, pentru că au fost și episoade cu ploaie premergătoare episodului de caniculă.

Pe de altă parte, Europa Centrală este traversată acum de un fond atmosferic rece care se îndreaptă către noi și care va afecta țara noastră noaptea viitoare. Acest front s-a format la confluența a două mase de aer cu caracteristici foarte diferite.

O astfel de tornadă cu astfel de urmări nu poate fi decât manifestarea unei instabilități extreme și, din nefericire, vedem tot mai adesea asemenea fenomene și avem consecințele lor și la noi în țară. Sigur, nu putem spune acum că se va întâmpla și la noi la fel. Tornadele în Europa ele o viață scurtă, pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări și traiectorii foarte extinse", a explicat Florinela Georgescu.

Guvernatorul Moraviei de Sud: "A fost iadul pe pământ"

Furtunile devastatoare și-au făcut simțită prezența în Cehia joi seara în jurul orei locale 20 (ora 21 în România), când un vortex puternic s-a format în sudul Moraviei.

Vânturile puternice și grindina cu proiectile de mărimea unei mingi de tenis au măturat districtele sudice Breclav și Hodonin.

În Hodonin, au fost distruse locuințe și grădina zoologică. 

Circa 200 de persoane au fost tratate la spitalul din această localitate în urma rănilor suferite în timpul fenomenelor meteo extreme.

Guvernatorul regiunii Moravia de Sud, Jan Gorlich, a caracterizat situația drept "iadul pe pământ".

Localnicii au postat pe rețelele de socializare imagini din care se poate deduce amploarea dezastrului.

Etichete: Cehia tornada
Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole