Antena 3 CNN Actualitate Răspunsul CEDO pe o problemă de legislație penală: „Un stat poate stabili sancţiuni penale mai uşoare pentru femei”

Răspunsul CEDO pe o problemă de legislație penală: „Un stat poate stabili sancţiuni penale mai uşoare pentru femei”

1 minut de citit Publicat la 18:04 24 Ian 2017 Modificat la 18:04 24 Ian 2017

Un stat poate în mod legitim să prevadă în legislaţia sa sancţiuni penale mai uşoare pentru anumite categorii de persoane, de exemplu pentru femei, a decis marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru care astfel de dispoziţii constituie un 'progres social', transmite AFP și Agerpres.

Judecătorii CEDO au fost sesizaţi de doi deţinuţi din Rusia, unul de 25 de ani şi celălalt de 30 de ani, condamnaţi la închisoare pe viaţă, unul pentru crimă, iar al doilea pentru tentativă de omor asupra unor poliţişti. Ei susţin că actualul Cod Penal rus este discriminatoriu, deoarece stipulează că femeile, minorii şi persoanele de peste 65 de ani nu pot fi condamnaţi la închisoare pe viaţă.

"Pare dificil de criticat legislatorul rus pentru că a decis să excludă anumite grupuri de delicvenţi de la închisoarea pe viaţă", au tranşat magistraţii europeni, într-o decizie definitivă.

O astfel de excludere reprezintă 'un progres social' în materie penală şi constituie 'un mijloc echilibrat' de promovare 'a unor principii de justiţie şi de umanitate', au adăugat ei.

CEDO a subliniat de asemenea că politica penală trebuie lăsată la latitudinea statelor, dat fiind faptul că nu există consens în acest domeniu printre cei 47 de membri ai Consiliului Europei.

Unele state prevăd pedepse specifice pentru persoane cu vârste între 60 şi 65 de ani, în timp ce altele "au decis să excludă de la detenţia pe viaţă femeile care erau însărcinate la momentul comiterii infracţiunii sau la pronunţarea pedepsei. Iar un alt grup de state, printre care şi Rusia, a extins această abordare la toate femeile", relevă CEDO.

Singurul punct care beneficiază de consens îi vizează pe minori la momentul comiterii faptelor: ei sunt "excluşi de la închisoare pe viaţă în toate statele membre, fără excepţie", mai notează CEDO.

Etichete: CEDO
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole