Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că Rusia a încălcat drepturile în Peninsula Crimeea, pe care a ocupat-o și anexat-o în 2014, contrar dreptului internațional.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că Rusia a încălcat dreptul la viață, a interzis tratamentele inumane sau degradante și a restricționat libertatea de exprimare și de întrunire, printre alte abuzuri.
Hotărârea demonstrează că judecătorii de la Strasbourg au dat câștig de cauză Ucrainei, care a depus o plângere la CEDO susținând existența unui „model de persecuție" a non-rușilor în Crimeea.
Ucraina a acuzat Rusia de detenții ilegale, maltratarea civililor și suprimarea presei și limbii ucrainene în școli.
În decizia sa unanimă, Curtea a afirmat că există suficiente dovezi - inclusiv mărturii și rapoarte ale organizațiilor neguvernamentale - pentru a găsi Rusia vinovată „dincolo de orice îndoială rezonabilă". Curtea a menționat că „incidentele au fost suficient de numeroase și interconectate" pentru a constitui un „sistem de încălcări".
Impactul deciziei va fi probabil limitat, deoarece Rusia refuză să recunoască hotărârile Curții. Rusia a fost expulzată din Consiliul Europei după invazia la scară largă în Ucraina din februarie 2022 și nu mai este membră a Convenției Europene a Drepturilor Omului, implementată de Curtea de la Strasbourg.
Cu toate acestea, Curtea poate încă să se pronunțe asupra incidentelor care au avut loc înainte de expulzarea Rusiei. Cazul judecat marți datează din martie 2014.
Consiliul Europei este o instituție independentă de Uniunea Europeană.