Antena 3 CNN Economic Auto Cine e obligat să cedeze trecerea pe un drum cu trei benzi. Regula pe care trebuie să o cunoască toți șoferii

Cine e obligat să cedeze trecerea pe un drum cu trei benzi. Regula pe care trebuie să o cunoască toți șoferii

Legislația rutieră spune cine are obligația de a ceda trecerea atunci când doi șoferi se deplasează pe un drum cu trei benzi în aceeași direcție, însă puțini sunt conștienți de această regulă.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Odată cu extinderea infrastructurii rutiere, au fost introduse noi reguli pe care șoferii trebuie să le respecte pentru a preveni producerea accidentelor.

Astfel, pentru a evita evenimentele nedorite, autoritățile au clarificat cine este obligat să acorde prioritate atunci când doi șoferi circulă pe un drum cu 3 benzi și amândoi doresc să ocupe banda din mijloc.

Cine are obligația de a ceda trecerea pe un drum cu 3 benzi

Un exemplu concret este reprezentat de Drumul Național 1, în zona Academiei de Poliție din București, care dispune de câte 3 benzi pe fiecare sens de circulație.

Citește și: CNAIR: Apare rovinieta de o zi, din 2024. Cât va fi taxa de drum anul viitor

Uneori, situațiile pot implica mașini de pe banda 2 care se deplasează mai rapid decât cele de pe benzile 1 și 3.

În cazul în care șoferii de pe banda 1 și banda 3 doresc să intre simultan pe banda 2, doar unul dintre ei are prioritate conform Articolului 136 din Codul Rutier.

Astfel, pe un drum public cu minim 3 benzi pe sens, atunci când șoferii a doi autovehicule circulă în aceeași direcție, dar pe benzi diferite și intenționează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, conducătorul auto de pe banda din dreapta are obligația de a permite celui care vine din stânga să ocupe acea bandă.

Prin urmare, în exemplul menționat, șoferul de pe banda 1 este obligat să cedeze trecerea șoferului de pe banda 3 atunci când amândoi doresc să intre pe banda 2.

Această regulă se aplică pe orice tip de drum care are cel puțin 3 benzi de circulație, inclusiv autostrăzi, drumuri naționale, județene, locale și bulevardele din marile orașe.

Amendă pentru neacordarea de prioritate

Conform legislației, în cazul în care un șofer nu acordă prioritate celor care au dreptul, acesta risca să primească între 4 și 5 puncte de amendă, adică o sancțiune financiară între 580 și 725 de lei.

În plus, se aplică și o suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit Pro Motor.

În situația în care neacordarea de prioritate duce la producerea unui accident rutier, permisul de conducere va fi suspendat pentru 60 de zile.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile