Ciresele au numeroase proprietăți benefice pentru sănătate.
Acestea au un conținut bogat de vitamina C şi alte substanțe utile organismului, ce acționează ca antioxidanți.
Totodată, consumul de cireșe poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului.
Românii adoră consumul de cireșe proaspete, dar şi sub forma de băuturi, cum ar fi compotul.
Ingrediente compot de cireşe fără conservant
- 1 kg de cirese frumoase;
- 1 litru de apa;
- 180 - 200 g zahar;
- baton de scorțișoara;
- baton de vanilie;
- 1 lingura zeama de lămâie proaspăt stoarsa;
Cum se face cea mai veche reţetă de compot de cireşe fără conservanţi
Cea mai veche reţetă de compot de cireşe fără conservanţi se prepară foarte uşor, însă aceasta are nevoie de multă atenţie din partea gospodinelor.
Cireşele se spală şi se curăţă foarte bine. Pentru a le spăla aşa cum trebuie, acestea trebuie spălate în mai multe ape reci.
Cireşele trebuie selectate foarte minuţios, întrucât este suficient ca una sigură să fie stricată şi întregul borcan de compot să se strice.
În ceea ce priveşte borcanele, ar fi bine ca gospodinele să aleagă borcane de 400 sau 800 ml. Acestea pot fi combinate, întrucât 800 este multiplu de 400, astfel că nu este greu de adaptat la formulă.
Într-un borcan de 400 ml, intră aproximativ 150 de grame de cireşe şi 125 ml de sirop.
Totodată, gospodinele trebuie să fie atente şi la modul în care aşează borcanele pe tava. Acestea nu trebuie să fie lipite. De asemenea, acestea să fie aşezate pe o altă suprafață metalică în momentul care se toarnă siropul. Metalul tăvii va prelua șocul termic care ar putea face borcanele să plesnească.
După ce se adaugă siropul în borcane, se înfiletează strâns capacele sterilizate.
Tava cu borcanele cu compot de cireșe se dă la cuptor la 150 de grade. Cuptorul se stinge imediat, lăsând borcanele să se răcească în interior.
Abia atunci când vor fi complet reci, vom ști dacă borcanele sunt conforme depozitării în cămară. Fiecare capac are o porțiune circulară ușor mai ridicată.
Aceasta, dacă sterilizarea a fost corectă iar capacul nu are deformări, atunci când produsul e rece, va fi atrasă spre interiorul borcanului. Apăsând pe aceasta, nu va reveni înapoi, pocnind ușor.
Conținutul borcanelor care pocnesc trebuie consumat imediat. Celelalte pot fi depozitate în cămară fără probleme, vor rezista peste iarnă.
Ce să faci dacă compotul din borcan face spumă
În momentul în care apare spuma în borcanul cu compot, înseamnă că acesta nu a fost pregătit corespunzător. Fie a intrat aer în interiorul borcanului şi aşa a început fermentaţia, fie acesta nu a fost sterilizat bine.
Spuma în interiorul borcanului cu compot mai poate înseamna şi faptul că fructele nu au fost bine spălate.
Borcanul cu compot poate fi salvat prin adăugarea zahărului şi a acidului citric. Cu toate acesta, compoziţia trebuie consumată cât mai curând posibil.
În cazul în care, fructele din compot nu au o culoare satisfăcătoare, acestea trebuie spălate cu sare și borcanul sterilizat din nou.
Cu toate acestea, aceste metode sunt potrivite dacă spuma a apărut imediat după sterilizare.