Berea este cea mai nocivă băutură alcoolică pentru ficat, fiind una dintre cauzele principale ale steatozei hepatice, adică boala de ficat gras.
Românii sunt pe locul 6 în Uniunea Europeană la consumul de bere, arată datele Asociației Berarii României.
Românii consumă 0,5 litri de bere la două zile, față de cehi, campionii acestui top, care consumă o bere zilnic. Însumat, asta înseamnă 85 de litri de bere pe an, adică echivalentul a peste 7 litri/lună.
Potrivit medicilor, se pare că românii nu au limite atunci când vine vorba de cosumul berii, iar acest lucru se vede în numărul bolnavilor de ficat gras sau steatoză hepatică alcoolică/nonalcoolică.
Ficatul gras apare la peste 90% dintre persoanele care consumă o băutură alcoolică pe zi (500 de mililitri)
Berea combinată cu mâncărurile grase sunt greu de suportat pentru organism care se ”luptă” cu aceste bombe calorice.
Enzimele digestive sunt suprasolicitate și nu mai fac față acestui val de grăsimi și alcool, așa că riscul de pancreatită, colecistită sau alte tulburări gastrice este maxim.
Dacă renunțăm să consumăm alcool, șansele să nu dezvolți fibroză hepatică și ciroză sunt extrem de mari.
Dacă renunți la alcool, fumat, alimente foarte grase și procesate (dulciuri, carne grasă, prăjeli etc.) și anumite băuturi (energizante, sucuri îndulcite), ficatul tău se va regenera în 4-6 luni.