Antena 3 CNN Life Știinţă Turbulențe extreme în cea mai luminoasă galaxie cunoscută până în prezent. Materialul interstelar se deplasează cu viteza de două milioane de kilometri pe oră

Turbulențe extreme în cea mai luminoasă galaxie cunoscută până în prezent. Materialul interstelar se deplasează cu viteza de două milioane de kilometri pe oră

S.T.
1 minut de citit Publicat la 21:34 15 Ian 2016 Modificat la 21:34 15 Ian 2016
Unele dintre secretele celei mai luminoase galaxii cunoscute până în prezent, aflată în procesul turbulent de naștere a unui quasar, au fost observate cu ajutorul telescopului ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) amplasat în deșertul Atacama din Chile, anunță un comunicat difuzat vineri de Observatorul Austral European (ESO).

Quasarii sunt nuclee galactice îndepărtate, având în centrul lor găuri negre supermasive care emit jeturi puternice de particule și radiații, scrie agerpres.ro.

Colectivul de oameni de știință condus de Tanio Díaz-Santos, de la universitatea Diego Portales din Santiago de Chile, a studiat quasarul W2246-0526, pe cale să expulzeze totalitatea cantității sale de gaze interstelare. A fost pentru prima dată când, cu ajutorul calităților deosebite ale telescopului ALMA, s-a putut observa interiorul acestui quasar și mișcarea atomilor de carbon ionizați între stelele din galaxie.

„S-au depistat mari cantități de material interstelar în condiții extrem de turbulente și dinamice, care se deplasează prin galaxie cu o viteză circa de două milioane de kilometri pe oră”, a explicat astronomul chilian.

În opinia cercetătorilor, acest comportament turbulent ar putea fi legat de strălucirea extremă a galaxiei, cu o luminozitate echivalentă cu aceea a aproximativ 350 de trilioane de Sori.

Această luminozitate este alimentată de un disc de gaz supraîncălzit prin mișcarea în spirală către gaura neagră din nucleul galaxiei. Potrivit ESO, energia luminoasă a acestui disc nu este eliberată direct, ci este mai întâi absorbită de un strat dens de praf, care, la rândul lui, emite energia sub formă de raze infraroșii. În acest fel, regiunea din jurul găurii negre este de cel puțin o sută de ori mai strălucitoare decât restul, eliberând o energie intensă și localizată, care exercită o presiune enormă în toată galaxia.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole