Preţul gazelor naturale de dublează pentru o parte din consumatori, în timp ce alţii au primit notificări de marjorare a preţurilor chiar şi cu 65% la energia electrică.
Şi agentul termic se va scumpi, că urmare a creşterii preţurilor gazelor naturale pe piaţa angro, o confirmă chiar şeful Termoenergetică, furnizorul de agent termic al bucureştenilor.
Milioane de români, racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, vor plăti mai mult la căldura iarnă această. Scumpirea gigacaloriei este inevitabilă în 2021, o confirmă și directorul general al Termoenergetica, furnizorul de agent termic al bucureştenilor.
Care este explicaţia? 70% din costul de producţie al gigacaloriei este acoperit de gaz, iar preţul gazelor naturale a explodat în ultimele luni pe piața angro la nivel european.
Dacă, în plus, va dispărea şi subvenţia pentru gigacalorie, consumatorii vor avea mari dificultăți în a-și mai plăti facturile. Vor acumula restanțe după restanțe, pentru că, potrivit unor estimări, fără subvenția pentru gigacalorie, întreținerea la iarnă pentru un apartament cu două camere ar pute ajunge chiar și la 1.000 de lei.
Declarațiile oficialilor sunt incerte. Întrebat ce se va întâmplă cu subvențiile pentru gigacalorie premierul Florin Cîțu spune că analizează toate măsurile din pachetul pentru iarnă, în timp ce șeful Termoenergetica spune că cel puțin iarna aceasta se va mai acordă subvenția.
La nivelul guvernului se discuta însă de cel puțin doi an despre această posibilitate de eliminarea subvenției la gigacalorie.
Scumpirea gigacaloriei este inevitabilă iarna acesta
”Mă aștept la o creștere, dar nu la una extraordinară. Din câte am văzut, toate au crescut și gazul și energia electrică”, a spus Claudiu Crețu, directorul general al Termoenergetica.
O altă lovitură masivă pentru români ar fi eliminarea subvenţiei pentru gicacalorie, o măsură pe care statul o tot amână de câtiva ani.
Asta deşi Legislaţia în vigoare cere României să renunţe la această formă de sprijin şi să acorde ajutoare doar celor care au într-adevăr nevoie de ele, şi anume consumatorilor vulnerabili.
”Pentru energia termică, pentru gigacalorie, există o alta lege. O lege care a intrat în vigoare în anul 2016. Acea legea stabilea elminarea subvențiilor, concomitent cu stabilirea unor elemente tot de consuamtor vulnerabil sau de ajutoare a acelor persoane care nu pot să susțină achiziția de energie termică. Ultima amânare a apărut în 2018 și se aplica până în aprilie 2021”, a spus și Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
Autorităţilor nu le este însă foarte clar ce se va întâmpla cu subvenţiile pentru gigacalorie. Unii nega dispariţia lor, alţii evită să răspundă pe această tema.
Întrebat dacă românii vor mai primi subvențiile anul acesta, directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu, a răspuns: ”Din punctul meu de vedere, cu siguranță da. Această compensație pentru preț este în vigoare, tocmai de aceasta vreau să spun că nu vedem probleme în această iarnă”, a declarat Claudiu Crețu.
Disparitia subvenţiei pentru gigacalorie poate conduce la dublarea sau triplarea facturilor.
În Bucureşti, situaţia căldurii din sistemul centralizat este cel puţin delicată. Bucureştenii riscă nu doar să plătească mai mult, ci şi degeaba.
Guvernul pregateşte acum mai multe măsuri de sprijin pentru populaţiei, însă rămâne de văzut în ce măsura va găsi surse de finanţare.