Antena 3 CNN Externe "Cea mai dificilă situaţie. Nu mai avem apă și energie electrică". Ucrainenii evacuează un oraș-cheie în timp ce rușii se apropie

"Cea mai dificilă situaţie. Nu mai avem apă și energie electrică". Ucrainenii evacuează un oraș-cheie în timp ce rușii se apropie

Georgiana Marina
1 minut de citit Publicat la 07:55 16 Oct 2024 Modificat la 07:55 16 Oct 2024

Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea unui oraş-cheie şi a altor trei localităţi din nord-estul regiunii Harkov, în timp ce forţele ruseşti se apropie, iar oficialii se confruntă cu dificultăţi în a asigura utilităţile pe parcursul iernii, scrie Kyiv Independent.

Ordinul vizează Kupiansk, un nod feroviar aflat pe râul Oskil, precum şi oraşul Borova, din apropierea oraşului Izium, un alt centru logistic important. Kupiansk a fost cucerit de forţele ruse în săptămânile care au urmat invaziei din februarie 2022, dar a fost recucerit de trupele ucrainene ulterior, în cursul aceluiaşi an.

Guvernatorul regional din Harkov, Oleg Sinegubov, a afirmat, la televiziunea naţională, că ordinul de evacuare este obligatoriu. ”Cea mai dificilă situaţie este în sectorul Kupiansk. Pe malul estic al râului Oskil, care împarte oraşul în două, nu mai putem garanta realimentarea cu electricitate, încălzirea şi asigurarea apei, din cauza bombardamentelor constante”, a spus el.

Forţele ruse au avansat în încercarea lor de a ocupa regiunea Doneţk din estul Ucrainei, cucerind sate în timp ce înaintează spre vest. Ele au fost active de mai multe luni şi înspre nord, în regiunea Harkov, concentrându-se pe Kupiansk.

Harkov, al doilea cel mai mare oraş din Ucraina, aflat la vest de Kupiansk, a fost atacat în mod repetat cu rachete şi drone de-a lungul războiului care durează de mai bine de doi ani şi jumătate.

Statul Major General al Armatei ucrainene a raportat 19 bătălii care au avut loc în apropiere de Kupiansk în ultimele 24 de ore, din care şapte continuau.

Sinegubov a afirmat că la Harkov au fost amplasate centre pentru evacuare – 4.000 de locuitori se aflau încă în pericol pe malul estic al râului Oskil şi încă 3.000 pe malul vestic.

În august, trupele ucrainene au înaitnat peste graniţă, în cadrul unei ofensive în regiunea Kursk din Rusia. Armata rusă a afirmat că a smuls înapoi mai multe sate, însă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a afirmat că operaţiunea a avut ca scop retragerea forţelor ruse de pe frontul de est, susţine că trupele Kievului îşi menţin poziţiile.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole