Antena 3 CNN Life Știinţă Cea mai detaliată hartă cu planeta Marte. Imaginile făcute publice de China

Cea mai detaliată hartă cu planeta Marte. Imaginile făcute publice de China

de Bianca Chirilă    |   

Cea mai detaliată hartă cu planeta Marte a fost făcută publică de oamenii de știință din China. Datele au fost obținute de misiunea Tianwen-1, care a început în anul 2020, transmite Science Alert.

Misiunea chineză Tianwen-1 a făcut sute de zboruri în jurul planetei Marte. Fiind prima dintr-o serie de misiuni interplanetare ale Administrației Spațiale Naționale din China (CNSA), scopul acesteia este de a investiga geologia și structura internă a lui Marte, de a studia atmosfera sa și de a căuta indicii de apă pe Planeta Roșie.

La fel ca numeroasele misiuni care explorează în prezent Marte, Tianwen-1 caută șiposibile dovezi ale vieții pe Marte.

În cele aproape 1298 de zile în care misiunea Tianwen-1 a explorat Marte, orbiterul său a obținut numeroase imagini ale suprafeței marțiene. Datorită unei echipe de cercetători de la Academia Chineză de Științe (CAS), aceste imagini au fost combinate pentru a crea prima hartă de înaltă rezoluție a lui Marte: o rezoluție spațială de 76 de metri per pixel și una orizontală de 68 de metri per pixel.

Aceasta este, în prezent, harta cu cea mai înaltă rezoluție a planetei Marte și ar putea servi ca o hartă de bază care va ajuta, în viitor, misiunile cu echipaj uman, care sunt programate să înceapă în perioada 2030 - 2040.

Mai multe hărți ale planetei Marte au fost create folosind imagini obținute de instrumentele de la bordul a șase misiuni anterioare. Cu toate acestea, toate aceste hărți au avut o rezoluție semnificativ mai mică decât cea creată de echipa CAS.

Subiecte în articol: planeta Marte harta China planeta rosie
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile