Antena 3 CNN Politică Ce urmează pentru Guvernul Orban. Pe ce voturi se bazează premierul desemnat în Parlament

Ce urmează pentru Guvernul Orban. Pe ce voturi se bazează premierul desemnat în Parlament

2 minute de citit Publicat la 09:20 31 Oct 2019 Modificat la 09:20 31 Oct 2019

Miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi, marţi şi miercuri, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari.

După audierile din comisii, Ludovic Orban s-a declarat convins că guvernul său va trece de votul de învestire, care va avea loc luni în Parlament. El a precizat că are asigurate peste 233 de voturi, dar că negocierile vor fi continuate până luni pentru a convinge cât mai mulţi parlamentari să voteze noul executiv şi pentru a preveni "eventuale absenţe sau dezertări".

Neoficial, liberalii susțin ca se bazează pe 235, dar dialogul cu parlamentarii trebuie să fie permanent.

"Cu siguranţă vom avea discuţii până luni, la ora 14,00, şi în timpul votului. Vom avea discuţii în primul rând cu partenerii noştri. (...) Vom continua discuţiile cu toţi ceilalţi parlamentari care nu au susţinut în comisii sau în activitate Guvernul, pentru a-i convinge că România are nevoie de un guvern competent, legitim, care să restabilească echilibrul şi să refacă capacitatea administrativă a guvernului şi a tuturor instituţiilor guvernamentale. (...) În momentul de faţă, nu ne lipsesc voturi. Sper să obţinem cât mai multe voturi până luni. (...) Eu am încredere că vom avea majoritate luni în plen. Avem peste 233 de voturi. Vrem să convingem în continuare ca să prevenim eventuale absenţe sau dezertări, cum am mai avut în alte situaţii", a spus Orban la Parlament.

PE CE VOTURI SE BAZEAZĂ VICTOR ORBAN, ÎN PARLAMENT

Orban a fost întrebat cu privire la eventuale negocieri cu Pro România şi schimbarea miniştrilor care au primit avize negative în comisiile parlamentare, context în care a invocat acordurile încheiate cu minorităţile, PMP, USR, UDMR şi ALDE.

"Noi am încheiat acorduri politice cu partenerii noştri. (...) În aceste acorduri, condiţiile care au fost negociate sunt de asemenea natură încât nu mai există posibilitatea să le schimbăm. Ca să schimbăm condiţiile din acordurile politice ar trebui să aruncăm în aer toată construcţia, să nu ne respectăm angajamentele pe care ni le-am luat faţă de nişte parteneri loiali - USR, PMP, UDMR, ALDE, grupul minorităţilor - şi nu putem face acest lucru pentru că aceste grupuri parlamentare deţin la ora actuală 225 de parlamentari. Mai mult decât atât, unele dintre grupuri sunt în creştere, pentru că şi la ALDE, şi la PMP există independenţi care îşi regândesc poziţia şi care cel mai probabil se vor poziţiona alături de guvern. Eu îmi respect angajamentele faţă de partenerii instituţionali. (...) Reprezentanţii formaţiunilor partenere au votat în toate comisiile în favoarea candidaţilor propuşi", a răspuns Orban.

Ludovic Orban și-a atras numeroase critici din partea social-democraților care i-au cerut să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate. 


 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole