Plasarea aparatului dentar se realizează în cadrul unui tratament ortodontic, de către un medic stomatolog specializat în ortodonție. Importanța tratamentului cu aparat dentar depășește considerațiile estetice, impactul său asupra sănătății orale generale și a confortului pacientului fiind unul semnificativ. Anumite reguli generale, de care trebuie să se țină cont atât înainte, cât și după aplicarea aparatului dentar, pot influența eficacitatea tratamentului.
Înainte de aplicarea aparatului dentar
Pentru a beneficia de un tratament de corectare a poziției dinților, este important să te adresezi unei clinici stomatologice cu medici specialiști în ortodontie, pentru o consultație la un medic ortodont. În cadrul consultației inițiale, acesta va evalua starea dinților și a gingiilor, pentru a identifica orice deviație de la o aliniere corectă și pentru a diagnostica problemele specifice care necesită intervenție ortodontică.
Înainte de începerea tratamentului, vor fi necesare radiografii dentare și teste specifice pentru evaluarea funcționalității corecte a maxilarului și a mandibulei. În anumite cazuri, înainte de aplicarea aparatului dentar poate fi necesară extracția unuia sau mai multor dinți, dacă se constată existența unei supraaglomerări severe a dinților. Extracțiile pot fi efectuate de către specialiști în chirurgie dentara (specialiști în chirurgie oro-maxilo-facială).
După aplicarea aparatului dentar
În primele zile după aplicarea aparatului dentar, este posibil să simți o anumită presiune sau durere la nivelul întregii arcade dentare. Durerea poate fi mai intensă la anumiți dinți, în funcție de afecțiunea dentară care trebuie corectată. De exemplu, dacă tratamentul ortodontic vizează îndreptarea poziției dinților înghesuiți, durerea poate fi mai intensă la nivelul celor care sunt împinși pentru a se deplasa. Trebuie să știi că durerile sunt o parte normală a tratamentului și în general dispar în câteva zile de la aplicarea aparatului.
Pentru a le reduce, poți utiliza medicamente analgezice, conform indicațiilor medicului ortodont. După aplicarea aparatului, pentru evitarea oricăror complicații, este recomandat, de asemenea, să eviți alimentele lipicioase sau tari și să menții o bună igienă bucală. Pe toată perioada tratamentului, este important să nu neglijezi nicio consultație planificată, deoarece rezultatele sunt influențate semnificativ de supravegherea continuă a medicului specialist ortodont.
Neglijarea oricărei consultații planificate la clinica stomatologica poate duce la întârzieri în procesul de corectare a poziției dinților sau chiar la anularea beneficiilor deja obținute prin tratamentul ortodontic. Mai mult decât atât, este importantă realizarea unor igienizări profesionale periodice care au scopul de a preveni apariția unor alte afecțiuni, cum sunt, de exemplu, cariile de colet (afecțiuni asociate în general cu lipsa unei igiene specifice corecte pe perioada purtării aparatului ortodontic).