Antena 3 CNN Life Ce sunt telomerii şi cum influențează aceştia îmbătrânirea celulară. "O piesă importantă în puzzle-ul procesului de îmbătrânire"

Ce sunt telomerii şi cum influențează aceştia îmbătrânirea celulară. "O piesă importantă în puzzle-ul procesului de îmbătrânire"

Ioana Dobre
2 minute de citit Publicat la 10:22 20 Sep 2024 Modificat la 10:22 20 Sep 2024

România va avea pentru prima dată o hartă a longevității, un proiect inovator ce urmărește să descopere stilul de viață al seniorilor longevivi din țară și impactul suportului emoțional și comunitar asupra procesului de îmbătrânire.

Emanuela Mercore Huţanu, expert în medicina stilului de viață, a explicat, în cadrul rubricii Sfat de sănătate, că oamenii trăiesc mult datorită unui stil de viață echilibrat și simplu, combinat cu o atitudine relaxată și un scop bine definit în viață. „Oamenii trăiesc mult pentru că mănâncă bine, un stil de viață simplu, echilibrat, cu o atitudine relaxată în fața vieții, cu un scop în viață, este cel care dă sens indivizilor și longevivilor din România.”

Un alt factor major identificat în stilul de viață al bunicilor noștri este alimentația de sezon, predominant vegetală, și perioadele de post, care au acționat ca un fel de detox pentru organism. „Abundența alimentară nu era o problemă pentru ei. Au trecut prin vremuri de restriște când nu aveau acces facil la alimente, dar mâncau de sezon și în special de origine vegetală.” 

Emanuela Mercore Huţanu atrage atenția asupra faptului că stilul de viață modern este mult diferit de cel al bunicilor noștri, ceea ce explică de ce speranța de viață a românilor este cu cinci ani mai mică decât media europeană. „Genele noastre nu s-au schimbat, dar stilul de viață da. Suntem mai sedentari decât bunicii noștri, iar alimentația noastră trebuie adaptată în funcție de gradul de activitate.”

În plus, expertul a subliniat şi importanța proiectului de mapare a comunităților longevive, care va aduce lumină în înțelegerea procesului de îmbătrânire și va oferi exemple de bune practici pentru populația generală. „Identificarea comunităților longevive este un proiect îndrăzneț și extrem de util. Acest instrument ne poate ajuta să ne amintim practicile sănătoase pe care bunicii noștri le aplicau în mod nativ, fără costuri mari.”

Totodată, Emanuela Mercore Huţanu a explicat ce sunt telomerii şi care este rolul lor în procesul de îmbătrânire. „Telomerii sunt secvențe mici de ADN care protejează informația genetică la fiecare diviziune celulară. Lungimea telomerilor poate oferi informații despre longevitate, dar și celulele canceroase au nevoie de telomeri lungi pentru a supraviețui, ceea ce face ca această corelație să fie mai complexă decât pare. Cu fiecare diviziune, telomerii se scurtează, iar atunci când devin prea scurți, celula nu se mai poate divide și intră în procesul de senescență.”

Acest proces de scurtare a telomerilor este asociat cu îmbătrânirea și cu diverse afecțiuni legate de vârstă. Expertul subliniază că există o legătură între lungimea telomerilor și longevitatea unui individ. Cu cât telomerii sunt mai lungi, cu atât celulele pot continua să se dividă și organismul poate funcționa la parametri optimi pentru o perioadă mai lungă de timp. „Teoretic, lungimea telomerilor poate să ne ofere indicii despre cât de mult poate trăi un individ,”, a spus aceasta.

De asemenea,  Emanuela Mercore Huţanu atrage atenția asupra enzimelor care mențin telomerii sănătoși, cum ar fi telomeraza. „Telomeraza este o enzimă care ajută telomerii să își mențină lungimea și sănătatea, contribuind astfel la întârzierea procesului de îmbătrânire celulară.” Este cert că telomerii reprezintă o piesă importantă în puzzle-ul procesului de îmbătrânire.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole