Principalele motive care le pot strica vacanța românilor sunt starea de sănătate precară a unui membru din grup, condițiile din unitatea de cazare, în frunte cu standardele de igienă și curățenie necorespunzătoare din cameră sau starea vremii, arată un sondaj.
Printre principalii factori care le pot afecta vacanța se numără: producerea unui eveniment neplăcut în familie (deces, accident etc.), starea de sănătate precară a unui membru din grupul de vacanță, condițiile oferite de unitatea de cazare, în frunte cu standardele de igienă și curățenie necorespunzătoare din cameră, condițiile meteorologice nefavorabile, dar și atitudinea neprimitoare a personalului unei unități de cazare, potrivit unui sondaj realizat de o agenţie de turism.
Românii merg în vacanță cel mai des alături de familie (54,4%), cu partenerul/partenera (33,4%), cu prietenii (8,5%) sau călătoresc singuri (3, 6%).
Nevoia de relaxare și odihnă (votată de 46,6% dintre respondenții la sondaj) ocupă prima poziție în clasamentul factorilor care îi determină să rezerve un sejur.
Dorința de a descoperi locuri noi (votată de 13,3% dintre respondenți), vacanța copiilor (votată de 6,7% dintre respondenți), dar și vizita membrilor familiei, efectuarea unor tratamente balneare, zilele libere de la stat, evenimentele culturale (festivaluri, târguri etc.) sau delegațiile în scop de business, votate într-un procent mai mic.
În același timp, participanții la chestionar au ales și factorii care îi ajută să aibă o vacanță foarte bună și care pe influențează starea de spirit pe tot parcursul sejurului.
Printre ei se numără: poziționarea unității de cazare (62%), care ar trebui să fie cât mai aproape de plajă sau de atracțiile turistice de interes, atitudinea primitoare a personalului (50,65%), facilitățile SPA incluse în prețul cazării (50,7%), condițiile meteorologice favorabile (37,8%), facilitățile sau serviciile suplimentare (30%), cum sunt tenisul de masă, biliardul etc.
Există, însă, și câteva obstacole care îi împiedică pe aceștia să meargă în vacanță, iar pe lista motivele regăsim: bugetul insuficient (40,64%), lipsa timpului liber/posibilității de a-și lua concediu (15%), starea de sănătate a lor sau a celor dragi (10,6%), potrivit Mediafax.