Antena 3 CNN Politică Ce spune UDMR despre renunțarea la colaborarea cu coaliția de guvernare

Ce spune UDMR despre renunțarea la colaborarea cu coaliția de guvernare

2 minute de citit Publicat la 21:39 06 Feb 2017 Modificat la 21:39 06 Feb 2017

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nu este o decizie inspirată ca Uniunea să renunţe acum la colaborarea parlamentară cu coaliţia de guvernare, aşa cum au solicitat mai mulţi membri ai comunităţii maghiare, dar nu exclude ca acest lucru să se întâmple în viitor. 

'De fapt, nici nu am încercat să vedem cum funcţionează acest parteneriat parlamentar, această colaborare parlamentară, fiindcă abia a început sesiunea parlamentară. Eu, totuşi, spun că ar trebui să vedem dacă funcţionează sau nu. Noi am prevăzut că la sfârşitul sesiunilor parlamentare, în cazul nostru (...) la sfârşitul sesiunii de primăvară, vom face o analiză şi dacă vom constata că lucrurile nu merg, se poate întrerupe. Dar să rupi o astfel de colaborare fără să încerci să o umpli de conţinut, fără să vezi dacă funcţionează sau nu, nu este poate cea mai inspirată decizie. Dar s-ar putea să ajungem acolo, la un moment dat', a spus Kelemen Hunor. 

Acesta a explicat că, potrivit protocolului parlamentar, susţinerea se acordă în domeniile în care UDMR este consultat şi dacă se ajunge la o înţelegere. Kelemen a punctat că Uniunea a criticat modul în care s-a făcut modificarea codurilor, în legătură cu care nu a fost consultată şi pe care a considerat-o o greşeală. 

'Eu nu aş începe sesiunea cu o astfel de decizie, mai ales că în acest moment, în privinţa Codurilor, noi am criticat coaliţia şi Guvernul, în primul rând. Am spus de la bun început că nu suntem de acord cu ceea ce au făcut şi nu am fost solidari cu deciziile Guvernului şi cu deciziile coaliţiei, fiindcă nici nu era cazul şi noi am considerat că este o greşeală. (...) Noi suntem în acest moment la început de mandat şi trebuie să vedem cum putem proiecta următorii trei-patru ani, cu cine, în ce condiţii şi în ce termeni. Dacă renunţi la această colaborare, ar trebui să închei o altă înţelegere cu cineva, cu opoziţia bănuiesc, dar nu există opoziţie unită. Ar trebui să promită ei ceva sau, să ne aruncăm în gol înainte să încercăm dacă funcţionează sau nu funcţionează, nu mi se pare cea mai inspirată decizie', a punctat Kelemen, care a adăugat că acceptă şi încearcă să înţeleagă raţionamentul solicitării venite din parte mai multor membri ai comunităţii maghiare. 

O petiţie online a fost lansată zilele trecute de organizatorii manifestaţiilor de protest de la Odorheiu Secuiesc, prin care se cere parlamentarilor UDMR să se delimiteze 'categoric faţă de actualul Guvern şi să denunţe orice fel de parteneriat cu puterea politică'. Iniţiatorii petiţiei le-au transmis parlamentarilor maghiari că nu au primit mandat pentru intra 'într-un parteneriat cu un asemenea guvern' şi de a-i apăra pe cei care încalcă legea, acest lucru fiind 'inacceptabil'. 

De altfel, luni seara, în Piaţa Marton Aron din Odorheiu Secuiesc, aproximativ 20 de persoane s-au adunat, în semn de solidaritate cu societatea civilă din România şi pentru a susţine petiţia adresată parlamentarilor UDMR, care este promovată în mediul online. 

'Credem că trebuie să ne solidarizăm cu societatea civilă din România, care, pe drept, este foarte revoltată. Credem că nimeni nu are voie să guverneze şi să legifereze în acest hal, cum a făcut actualul guvern, pe furiş. Nu pentru asta au votat oamenii! Deci, continuăm solidarizarea cu ţara şi adresăm şi politicienilor noştri din UDMR o petiţie prin care le cerem să se delimiteze de Guvern şi să renunţe la parteneriat', a declarat, pentru AGERPRES, unul dintre protestatari. 

Organizatorii acţiunii de la Odorheiu Secuiesc au obţinut autorizaţie pentru a protesta în fiecare seară, până în 11 februarie. A

Sursă: Agerpres
Etichete: UDMR Kelemen Hunor
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole