Antena 3 CNN Politică Ce spune Tudose despre vizita FMI în România: „Nu i-am chemat noi şi nu au dreptul să vrea ceva"

Ce spune Tudose despre vizita FMI în România: „Nu i-am chemat noi şi nu au dreptul să vrea ceva"

de Claudia Popovici    |   
Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a explicat la Antena 3 CNN care este scopul vizitei Fondului Monetar Internaţional de Investiții (FMI) care va trimite o delegație în România. Vizita vizează anumite măsuri care ar putea genera creşterea taxelor. 

"FMI nu are dreptul să vrea. Nu suntem în acord cu FMI-ul. Ei fac aceste vizite de curtoazie în fiecare an. Şi eu când eram prim-ministru, am fost contemporan cu prezența lor la mine în birou. Mi-au spus viziunea, mi-au spus că în niciun caz, după analiza lor, n-o să ne închidem cu acel deficit. Eu spuneam că facem sub trei, ei spuneau că facem 4 jumătate. Era alt context. Și acum eu cred că puteam să avem și nouă și o să vă explic de ce.

Eu atunci le-am spus foarte clar că bugetul se va închide cu deficitul sub trei și că dacă ei ies cu altă opinie îi dau în judecată pentru manipulare de piață, rating de ţară.. Am spus acest lucru. Adică nu suntem în acord cu FMI-ul, nu suntem în zona aia.

Doi, că avem deficitul mare. Cred că putea să-l ducem și la 10. De ce? Fiindcă este prima dată când avem un deficit care să duce în investiții. Da, avem 8% din PIB pe investiții. Nicio țară nu s-a dezvoltat fără acest șoc financiar, începând de la America de câmp, prin Germania, prin ce vreți dumneavoastră și sunt țări care au deficitul de patru ori cât noi. Au şi ei un plan de vacanțe să spunem. Că nu le-am cerut noi să vină. Ok, dau nişte sfaturi, în regulă", a spus Mihai Tudose, la Antena 3 CNN.

Cât despre stadiul aderării României la OCED, Tudose a spus că „nu va fi o negociere gen PNRR".  

Delegația FMI vine în România. Ce măsuri se pregătesc

În viziunea FMI sunt abordate următoarele măsuri fiscale:

  • reducerea pragului pentru IMM-uri, 
  • impozit progresiv,
  • taxă pe carbon în transporturi și construcții,
  • accize suplimentare pe combustibilii fosili,
  • creșterea impozitării proprietăților.

Astfel, dacă statul Român va accepta analiza şi măsurile FMI, asta ar putea însemna mai mulţi bani din buzunarele românilor care ar putea genera scăderea puterii de cumpărare. 

 

Subiecte în articol: mihai tudose lider PSD
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile