Antena 3 CNN Actualitate Educație Ce spune legislaţia despre fondul clasei în anul şcolar 2024-2025. Este sau nu legală strângerea banilor

Ce spune legislaţia despre fondul clasei în anul şcolar 2024-2025. Este sau nu legală strângerea banilor

de Ioana Dobre    |   

Strângerea fondului clasei este o practică veche în școli, în care părinții erau solicitați să contribuie cu sume de bani pentru materiale didactice, precum cretă, markere, hârtie, pentru reparații aduse sălilor de clasă sau chiar şi pentru achiziţionarea cadourilor pentru cadrele didactice cu ocazia sărbătorilor sau a finalului de an școlar.

De ce nu mai este legală strângerea de bani pentru fondul clasei

În anul școlar 2024-2025, legislația din România a clarificat și restricționat strângerea de bani pentru fondul clasei, prevedere introdusă într-un proiect de Statut al elevului, scrie edupedu.ro. Conform noilor reglementări, strângerea de bani de la părinți pentru fondul clasei nu mai este legală. Această măsură a fost dezbătută pentru a preveni inegalitățile și presiunea financiară asupra părinților.

Ce se întâmplă dacă, totuși, există un fond al clasei

În cazul în care, în ciuda legislației, unele școli continuă să colecteze bani de la părinți pentru fondul clasei, aceasta poate atrage sancțiuni. Autoritățile pot verifica aceste practici și pot aplica măsuri. De asemenea, părinții care sunt solicitați să contribuie la astfel de fonduri pot raporta situația autorităților competente.

Din ce bani se vor cumpăra materialele necesare la clasă

Materialele necesare pentru activitățile școlare și pentru dotarea sălilor de curs vor fi achiziționate din bugetul alocat de Ministerul Educației. Bugetul pentru educație este destinat acoperirii tuturor cheltuielilor legate de funcționarea unităților de învățământ, inclusiv pentru materiale didactice, echipamente și alte resurse necesare.

Ce spune legislația în anul școlar 2024 - 2025

În anul școlar 2024-2025, legislația interzice strângerea de bani pentru fondul clasei sau fondul școlii. Această măsură este inclusă într-un proiect de Statut al Elevului, care reglementează drepturile și obligațiile elevilor în școlile din România. Conform prevederilor din acest proiect, elevii și părinții nu mai au voie să strângă bani pentru achiziționarea de materiale didactice, mobilier sau alte obiecte necesare în sălile de clasă. 

Aşadar, legislația din anul școlar 2024-2025 este foarte clară în ceea ce privește fondul clasei și strângerea de bani. Strângerea de fonduri de la părinți este ilegală și toate resursele necesare pentru funcționarea școlilor trebuie să fie acoperite de bugetul de stat, asigurând astfel echitate și transparență în educație.

Subiecte în articol: an şcolar fondul clasei
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile