Antena 3 CNN Actualitate Ce spune Ilie Bolojan despre varianta anulării alegerilor prezidențiale: „Sunt niște lucruri fără explicații clare”

Ce spune Ilie Bolojan despre varianta anulării alegerilor prezidențiale: „Sunt niște lucruri fără explicații clare”

Ioana Coman, Adrian Dumitru
9 minute de citit Publicat la 21:22 27 Noi 2024 Modificat la 13:35 28 Noi 2024

Bolojan: Coaliția de două partide e puțin probabilă. Va fi de trei-patru partide

Ilie Bolojan: Trebuie să fim corecți, va fi un vot duminică. Cei care cred că aceste valori liberale trebuie să aibă o greutate mai mare trebuie să știe că asta înseamnă vot pentru PNL. Va trebui formată o coaliție, e puțin probabil datorită pulverizării să se mai facă coaliție de două partide. Vor fi de trei-patru. Și așa, partidele noastre nu au durată de viață în coaliție mai lungă de un an-doi, vedeți ce se întâmplă. 

Cred că pentru a putea face ceva în guvern de coaliție, indiferent cine e premier, trebuie să se asigure că sunt măsuri clar negociate și cu termene, pentru că, altfel, datorită afectării a diferitelor interese ale fiecărui partid, dacă nu avem cronologie clară, inclusiv detalii legate de texte de lege, riscul să iasă prost e foarte mare.

A accepta un post, oricare post, că ești premier, că ești ministru, fără garanția unei susțineri și a unui plan de măsuri și, într-adevăr, a unei conștientizări că avem o mare responsabilitate ar fi o chestiune de neseriozitate și eu pot să arunc acum înainte de campanie tot felul de chestiuni, dar trebuie să mă mai văd cu dumneavoastră și cu oamenii pe stradă pentru că pentru fiecare dintre noi când suntem în politică, nu vrem să ne înjure toată lumea, ci poate am vrea să ne salute și să nu ne desconsidere și prin ceea ce spunem uneori facem lucruri care nu ne ajută și nu vreau să spun lucruri incorecte.

Cum a contribuit PNL la succesul lui Călin Georgescu?

Oana Zamfir: Considerați că sunt un votant Georgescu și încercați să mă convingeți ca eu duminică să vin la vot și să votez un partid, eventual PNL.

Ilie Bolojan: Acum, foarte deschis, s-a votat la prezidențiale într-un anume fel pe baza unor informații puține, ăsta e adevărul și, practic, o parte din candidați au fost sub radarul presei. 
Acum presa a început, cum face cu toții candidații, să vadă ce au declarat ca să-i poată prezenta publicului pentru că consecvența arată un parcurs. Prin urmare, apelul meu către oameni e un vot rațional.

De asemenea, comparând candidații, cei care vor ca România să se dezvolte în anii următori, cei care vor o bună guvernare cred că sunt conștienți într-o țară în care am luat multe credite, luăm credite pentru că niciun guvern care va veni va lua credite pentru că altfel blocăm România, trebuie să facem reforma pentru că altfel ne batem joc de încrederea românilor. Un vot rațional în această situație e pentru un partid care-și asumă aceste chestiuni.

Oana Zamfir: În sensul celor pe care le-ați spus, puteți spune, cu aceeași corectitudine, cel puțin trei lucruri cu care PNL a contribuit la îndepărtarea a două milioane de oameni de mecanismele democratice? Care înseamnă funcționarea cu partide, cu parlament, cu guvern și condamnarea atât de intensă a clasei politice în ansamblu astfel încât să fie votat un astfel de om.

Ilie Bolojan: Pentru toată percepția care s-a format de-a lungul anilor nu putem fugi de răspundere niciun partid care a fost la guvernare. Dar nu au importanță primele trei lucruri, ci setul de lucruri. Sunt toate un efect al delăsării lumii politice – merge și-așa – în loc să atacăm problemele. 

Eu personal, sigur, îmi asum răspunderea fiind președintele PNL și pentru activul și pasivul partidului dar e un nou început pentru PNL și foarte deschis dacă vedeți și discursurile înțelegem ce s-a întâmplat. Le-am spus clar colegilor, dacă aceste chestiuni le votăm înseamnă că le propunem. Eu nu am garanția că se vor face, dar fiind neideologice și de bun simț, ele trebuie susținute, dacă nu, eu n-am de ce să stau la șefia PNL.

Mai candidează Ciucă dacă se anulează alegerile?

Oana Zamfir: S-a pretins mult din partea celor de la USR, în special înainte de turul 1, o coagulare a dreptei în jurul unui candidat, s-a propus ca Nicușor Dan să antameze sondaje și un singur candidat să primească sprijin. Pentru că nu s-a întâmplat, credeți că acum dacă se va relua turul 1, veți fi în situația ca Ciucă să se retragă și să o susțineți direct pe Lasconi? Gândiți dimpotrivă o refacere a acestei coaliții și o prezentare în altă formulă?

Ilie Bolojan: Eu nu am regrete față de cum s-a derulat o coaliție, am spus că atacurile dure nu ajută nici pe unii nici pe alții. Actuala coaliție a ținut stabilitatea, s-a lucrat în infrastructură și puncte pe plan extern s-au câștigat. 

Sper să nu ajungem în acest scenariu, dar într-o ipoteza așa am avut deja un vot, am avut un sondaj de opinie real și candidații ar trebui, totuși, să se mai adune și de la toate partidele să se adune cine ar putea capacita deciziile. Dacă din nou, ipotetic, toți candidații ar candida din nou înseamnă că nu am învățat nimic. 

Oana Zamfir: Ați fi dispuși să-l sacrificați pe candidatul dvs, domnul Ciucă?

Ilie Bolojan: Am spus că dacă se va întâmpla, vom gândi, vom vedea ce-i de făcut. Așa cum am încurajat un dialog între candidați pentru că oricine avea cont de Facebook vedea acea furie. Am crezut că se va duce în cealaltă parte, dar acum știm care sunt datele și cred că comportamentele raționale trebuie să primeze. Sunt convins că nu știu dacă toate partidele vor câștiga la fel de mult dar sigur nu vor pierde și cei care vor câștiga vor fi românii.

Ilie Bolojan: Trebuie micșorate ministerele

Ilie Bolojan: Trebuie micșorate ministerele. Trebuie făcut și vor funcționa mai bine ministerele, dacă-i întrebi ce fac, îi scuturi pe-acolo, îți dai seama că nu fac mare lucru. 

Țări ca Germania au o singură autoritate de rețele, noi am făcut câte una pentru fiecare rețea. Fuziunea va însemna mai puține costuri de management și autoritate. Iar dereglementarea te va ajuta să nu mai stai după avize. Un antreprenor dacă stă luni de zile și poate are un credit, ori face ceva la limita legii, ori și-a stricat afacerea. Acest sistem trebuie curmat odată. 
Lucrurile astea trebuie să le atacăm, nu să fugim de ele. La o adică poți să ai și o recomandare, dar nu trebuie să ți se cuvină, te obligă mai mult față de cel care și-a pus obrazul pentru tine.

Avem un AEP care are vreo 500 de oameni, dacă ar fi doi în fiecare județ n-ar păți nimic. Dar avem județe cu zece angajați, trebuie întrebați ce fac trei ani între alegeri, s-ar putea să nu poată explica.

Eu cred că trebuie să le spunem oamenilor că știm aceste lucruri, nu e comod să le faci. Nu sunt soluții magice dar le-am făcut aceste chestiuni la nivel local, economiile au fost importante, am orientat serviciile către cetățeni, iar oamenii văd asta.

Bolojan: „Nu mai e o onoare să fii parlamentar”

Ilie Bolojan: Dacă vrem să avem un stat de încredere și, deci, lumea politică să-și recâștige autoritatea, nu putem să începem fără reforma clasei politice. E valabil pentru toate partidele, pentru că vedem ce seî ntâmplă când candidații partidelor mari nu reușesc să treacă de 20%. 

Avem o problemă de selecție și de meritocrație. În această situație pentru a avea autoritate, nu poți să fugi de reformă. Cele mai dure măsuri trebuie adoptate în Parlament. Cea mai mică încredere în politică e într-un parlamentar. Nu mai e o onoare să fii parlamentar, oamenii o percep ca pe o sinecură.

Reducerea numărului de parlamentari e o idee, nu doar că s-a folosit populist la un moment dat, ci pentru că ne-a scăzut numărul populației. Dacă nu facem asta în primul an și această măsură să fie aplicabilă de la finalul mandatului următor, parlamentarii au tendința să nu mai voteze când se apropie finalul de mandat, din autoconservare.

PNL o susține pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale

Mihai Gâdea: Ați anunțat că o susțineți pe Lasconi fără negocieri. Situația e cea pe care o știm. Credeți că există riscul ca un candidat pro-rus de extremă dreaptă cu simpatii față de criminali de război, cu convingeri antisemite, negaționist al Holocaustului, să ajungă președinte?

Ilie Bolojan: Eu cred că dacă partidele politice nu adoptă să spunem o conduită care să le facă să poată acționa, eventual după alegerile parlamentare, pentru că unele partide și-au făcut niște calcule. E un calcul ușor egoist, eu am considerat că în situația de acum e bine să fim fără echivoc pentru că nu sunt chestiuni pe care le putem negocia.

Am mai făcut din astea și din cauza acestui fapt încrederea în politicieni a scăzut. Eu cred că partidele trebuie să renunțe la promisiuni  fără acoperire, să spună corect, să lase beligeranța dusă la extrem.

PNL și PSD au pierdut amândouă pentru că ați văzut cum s-a tensionat campania și oamenii nu mai știau ce să facă. Vedeți că cu bune și cu rele, cu mari întârzieri, dar avem niște decizii bune, cu Schengen, cu vizele SUA. Dacă vrei să te aliniezi după alegerile parlamentare și să susții un candidat, poate nu cel pe care ni l-am dorit, cred că o atitudine responsabilă e necesară, limitarea atacurilor care nu ne ajută la nimic și noi, PNL, vrem ca mâine să votăm în BPN aceste angajamente pentru că n-avem altă posibilitate.

„E posibil să vedem un vot la parlamentare și la turul doi care să ne surprindă”

Ilie Bolojan: Din punctul meu de vedere sunt două aspecte: folosirea de bani într-o campanie într-o formă care încalcă legile îți incumbă niște responsabilități. Asta e o problemă, în momentul în care intervin alte state sau structuri de genul acesta se schimbă în totalitate regula jocului politic, se perturbă democrația.

Dar nu sunt eu în măsură să vă spun care sunt datele și am evitat să fac comentarii despre ce ar putea fi. Mă limitez la ce se poate face, altfel lansăm niște teorii și frici care nu fac decât să potențeze un vot.

Azi, discutând cu un român din Italia, mi-a spus că a votat într-un fel în primul tur și acum va vota cu altul pentru că i se pare că a fost pus la colț. Partea de victimizare trebuie gestionată pentru că pe fondul de nemulțumire e posibil să vedem un vot la parlamentare și la turul doi care să ne surprindă.

Toate sondajele au fost infirmate, institutele de sondare trebuie să calibreze.

„Sunt niște lucruri fără explicații clare”

Ilie Bolojan: Cred că în momente foarte sensibile cum sunt cele electorale, când tensiunile sunt mari, astfel de decizii trebuie analizate responsabil și clar și dacă sunt dovezi fără echivoc că s-a încălcat legea, că s-a periclitat funcționarea democrației, atunci pot fi luate anumite decizii, dar aici e o chestiune foarte sensibilă și e nevoie de responsabilitate.

Toate aceste lucruri posibile a fi făcute pentru că-s niște lucruri fără explicație clară. E greu să ai campanie, indiferent de vehiculul pe care-l foloseșt fără să ai și buget. Știm că orice fel de targetare înseamnă să niște bugete de campanie pentru că altfel e imposibil. Sigur că anumite lucruri pot fi făcute mai ieftin.

Într-adevăr, așa cum s-a văzut, toate partidele au campanii dar e evident că pe un anumit vehicul a explodat o campanie care nu s-ar fi putut face fără bugete. E greu de explicat.

În momentul în care iei decizii în momente sensibile, e bine să cumpătești lucrurile ca să nu transformi o problemă complicată într-una și mai complicată. A fost decizia legată de eliminarea candidaturii lui Șoșoacă, acest vot pe care l-am văzut e un vot care în afară de campanii e un vot de ostilizară anti clasă politică.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole