Antena 3 CNN Economic Ce spune BNR despre aurul României păstrat la Londra: „Lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment”

Ce spune BNR despre aurul României păstrat la Londra: „Lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment”

de Robert Kiss    |   

Banca Națională a României a venit, marți, cu mai multe precizări în legătură cu rezerva de aur ținută în Banca Angliei. Aceste precizări au fost făcute după acuzațiile formulate de analistul economic Nicolae Țăran într-un interviu acordat senatorului AUR, dr. Andrei Dîrlău. Astfel, BNR acuză un fake-news în legătură cu custodia aurului și cu prețul pe care România îl plătește pentru a fi ținut în Banca Angliei.

„Nicolae Țăran, în interviul acordat senatorului AUR, dr. Andrei Dîrlău, face o serie de afirmații greșite legate de rezerva de aur a României, aflată în contul deținut de Banca Națională a României la Banca Angliei. Domnul prof. dr. Țăran consideră în mod eronat că, odată cu acceptarea ținerii în custodie a aurului la Londra, BNR a oferit Băncii Angliei (BOE) dreptul de a-l introduce în propriile active și în consecință nu mai poate utiliza această rezervă în interesul propriu. Afirmația este complet falsă”, transmite BNR.

Potrivit oficialilor BNR, „Banca Națională a României este titularul contului de la Banca Angliei (BOE) unde sunt depozitate aproximativ 60 de tone din rezerva de aur a României. Lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de finețe al aurului. Efectuarea de operațiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucțiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat sub nicio formă de către custode. Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990. BNR comunică lunar evoluția stocului de aur și valoarea la zi a rezervei totale, care se menține din anul 2007 la 103,6 tone de aur (61,2 tone în străinătate și 42,4 tone în țară).”

Situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur din contul de la BOE, sunt audiate de o firmă de audit internațional, pe baza standardelor internaționale recunoscute. Pe baza acestor verificări și evaluări, BNR își poate îndeplini atribuțiile prevăzute de lege, inclusiv cele de garant al obligațiilor externe ale statului român și ale convertibilității leului care fac posibile plățile internaționale publice și private ale României. Orice altă interpretare legată de acest cont este complet greșită, mai precizează instituția.

„Mai mult, inclusiv pe site-ul Bank of England (BOE) se menționează ferm că ”Aurul pe care îl păstrăm în contul clienților noștri nu apare în bilanțul nostru” (https://www.bankofengland.co.uk/gold).”

BNR mai spune și că „dl. prof. dr. Țăran exagerează costurile operaționale de administrare ale contului, ele fiind de aproape patru ori mai mici decât cele menționate în interviu”.

Potrivit raportului din 2023, privind rezerva de aur a României, taxele de stocare plătite pentru cantitatea de aur aflată în depozitul extern sunt de 436.000 de lei pe an.

Subiecte în articol: aur rezerva de aur BNR Banca Angliei
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile