Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ce se va întâmpla cu sumele de bani donate pentru Cuminţenia Pământului

Ce se va întâmpla cu sumele de bani donate pentru Cuminţenia Pământului

S.T.
1 minut de citit Publicat la 16:10 07 Dec 2018 Modificat la 16:10 07 Dec 2018

Restituirea donaţiilor pentru „Cuminţenia Pământului” a fost amânată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă până la 31 decembrie 2019.

„Guvernul României a adoptat în şedinţa de vineri, o Ordonanţă de urgenţă privind prorogarea unor termene având în vedere faptul că, în prezent, procedura de restituire a donaţiilor pentru Cumiţenia Pâmântului trebuie să fie finalizată până la data de 31 decembrie 2018, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 117/2017”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a restituit suma de 359.473 lei din totalul încasat prin contul deschis la Trezoreria Statului de 370.811 lei.

Realizată în 1907, „Cuminţenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” şi „Rugăciunea” marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului Constantin Brâncuşi, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

„Cuminţenia Pământului” este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières), a fost evaluată la suma de 20 de milioane de euro în septembrie 2014, când a fost pusă în vânzare, Ministerul Culturii fiind invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Citește mai multe din Cultură
» Citește mai multe din Cultură
TOP articole