Bursa japoneză și-a revenit în tranzacțiile de marți dimineață, după ce a consemnat, luni, o prăbușire ce a transmis o undă de șoc pe piețele financiare mondiale, relatează BBC.
Indicele bursier Nikkei 225 a crescut cu până la 10%, după ce a scăzut cu peste 12% în ziua precedentă.
Declinul de luni al pieței din Tokyo a avut loc după a doua majorare a ratei dobânzii operată de Banca Japoniei în ultimii 17 ani. Mișcarea a dus la creșterea yenului în raport cu dolarul.
Asta a făcut ca acțiunile japoneze și exporturile țării să devină mai scumpe pentru investitorii și cumpărătorii străini.
Evoluția pieței japoneze s-a suprapus cu datele negative de pe piața muncii din SUA și s-a răsfrânt asupra burselor din Europa, Marea Britanie și Statele Unite.
Pe fondul temerilor că economia SUA încetinește sau chiar riscă intrarea în recesiune, indicii piețelor occidentale au cunoscut scăderi semnificative.
Ce s-a întâmplat pe bursele occidentale în "lunea neagră"
La New York, indicele Nasdaq, bazat pe tehnologie, a deschis în scădere cu 6,3%, dar pierderile s-au temperat pe parcursul zilei, iar la închiderea tranzacțiilor scăderea a fost de 3,4%.
Indicele S&P 500 a scăzut cu 3%, iar indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 2,6% din valoare până la finalul ședinței de tranzacționare de luni.
În Europa, indicele CAC-40 din Paris a închis în scădere, cu 1,4%, în timp ce indicele DAX din Frankfurt și indicele FTSE 100 al bursei din Londra au pierdut aproximativ 2% fiecare.
Nervozitatea din piețe are legătură cu anticipările legate de decizia pe care FED, autoritatea monetară din SUA, o va lua în septembrie în privința ratei dobânzii.
"Piețele sunt foarte volatile în acest moment și vor rămâne, probabil, volatile până la decizia FED din septembrie. Prin urmare, nu excludem oscilații rapide în ambele direcții", a declarat Stefan Angrick, economist senior la Moody's Analytics, citat de BBC.
Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că acțiunile marilor companii tehnologice, în special cele care investesc masiv în inteligența artificială (AI), au fost supraevaluate.
Săptămâna trecută, producătorul de cipuri Intel a anunțat concedieri majore și rezultate financiare dezamăgitoare.
Se speculează, de asemenea, că Nvidia, rivalul Intel, își va amâna lansarea celui mai recent produs.
Revenirea pieței din Japonia se simte și pe alte burse din Asia
Recuperările de pe bursa japoneză s-au reflectat și în alte piețe asiatice, marți.
În Coreea de Sud, indicele bursier Kospi a crescut cu peste 4%, după ce a scăzut cu 8,8%, în cea mai slabă ședință de tranzacționare de la criza financiară globală din 2008.
Tot marți, principalul indice bursier din Taiwan se tranzacționa cu peste 3% peste închiderea de luni, care a adus o scădere record de 8,4%.