Nutriționiștii însă trag un semnal de alarmă și spun că există în acest obicei câteva capcane: „Mâncarea exclusiv lichidă nu este indicată, pentru că oamenii trebuie să mestece”, spune medicul dietician şi nutriţionist francez Ysabelle Levasseur. „În primul rând, trebuie să ne gândim la sănătatea danturii şi la procesul digestiei, care are loc imediat după ce mestecăm: este un efect mecanic, prin acţiunea dinţilor, şi un efect chimic, datorită salivei.” În opinia nutriţionistului, o masă sănătoasă trebuie să conţină atât alimente solide, cât şi lichide.
Freshurile au foarte multe vitamine, minerale şi oligoelemente (calciu, potasiu, fosfor sau fier). Principala condiţie este să le facem foarte repede. Sucul stors acasă trebuie consumat imediat pentru a evita pierderea de nutrienţi. Se spune adesea că vitamina C se degradează în mai puţin de treizeci de minute. Însă freshurile sunt sărace în fibre, care ajută la echilibrarea florei intestinale. Aşadar, cea mai bună obţiune pentru organism este să consumăm portocalele întregi, pentru a nu pierde nimic din beneficiile fructului, scrie clickpentrufemei.ro.
Smoothie-urile sunt băuturi care se obţin din fructe sau legume proaspete, dar spre deosebire de freshuri atributul lor principal este aportul de fibre.Datorită modului de preparare, la blender, fibrele nu se pierd. Acestea sunt mai greu de digerat, de aceea necesită mai multă energie din partea organismului. De asemenea, datorită cantităţii mari de fructoză din smoothie-uri, ne putem creşte cantitatea de zahăr în sânge.
Curele de tetoxifiere pe bază de freshuri şi smoothi-uri au devenit tot mai populare. Cu toate acestea, sunt considerate variante extreme de către nutriţionişti. Mai degrabă poţi adopta o dietă bogată în fructe şi legume proaspete. Consumă freshurile şi smoothie-urile cu o 30 de minute sau chiar cu o oră înainte de masă.