Așadar ne putem infecta, însă cu o formă ușoară de boală și este recomandat să facem și a doua doză de vaccin pentru a ne putea bucura de beneficiile vaccinării pe termen lung.
”Există acest risc, mult mai redus decât nevaccinat. Facem desigur și doza a doua de vaccin, chiar dacă suntem infectați cu SARS-CoV-2 pentru că altfel pierdem beneficiile vaccinului pe termen lung. Ne vaccinăm chiar dacă avem simptome ușoare, însă nu vom dezvolta simptomatologie gravă ca în cazul în care nu ne-am fi vaccinat. Vom avea anticorpi la 10-14 zile după prima doză și devin maximi la 7 zile după doza 2 de vaccin” a spus dr. Gheorghiță pentru Antena 3.
Medic infectat cu virusul SARS-CoV-2, la șase zile după ce a fost vaccinat
Un medic de la spitalul Umberto I din Siracuza, vaccinat în urmă cu șase zile la Palermo, a primit test pozitiv pentru Covid 19. Autoritățile atrag atenția că, pentru a fi imunizat, este nevoie de a doua doză de vaccin, care produce efecte după alte două săptămâni.
Directorul unei clinici din Roma, Patrizia Laurenti, a declarat că a doua doză a vaccinului este esențială. Practic, fără a doua doză, vaccinul e inutil.
„Acoperirea completă se realizează la cincisprezece zile de la a doua administrare. Anticorpii încep să fie produși chiar și după prima doză, dar pentru a atinge un nivel eficient de protecție, e nevoie de a doua doză, iar după 15 zile există certitudinea aproape totală că suntem protejați de Covid", a spus Patrizia Laurenti.
După 15 ianuarie, a doua etapă de vaccinare
"Intenționez ca după jumătatea lunii ianuare să începem vaccinarea pentru persoanele vulnerabile, cu risc să dezvolte infecții severe. Mă voi vaccina marți. M-am programat în centrul de vaccinare din Spitalul Militar Central, acolo unde eu lucrez. Cred că s-a mai spus și cu alte ocazii, demnitarii se vor vaccina la momentul stabilit, iar faptul de a face public aparține dumnealor. Fiecare țară are o strategie de vaccinare, acest lucru ar trebui respectat", a precizat Valeriu Gheorghiță la Digi 24.
La nivel național sunt peste 900 de centre de vaccinare, care ar putea vaccina zilnic cel puțin 150 de persoane, fiecare.
Vaccinare în România. Ce înseamnă a doua etapă de vaccinare
- Cât durează? Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze;
- Cine? Include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale;
- Cum? Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.
Populația cu grad ridicat de risc
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.